Ennyien szavaznának külföldön

Négy héttel az európai parlamenti (EP-) voksolás előtt már több mint 1600-an jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe, hogy a szavazás napján Magyarország 98 külképviseletének egyikén voksolhassanak. Öt évvel ezelőtt 3800-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.
MTI, 2014. április 27. vasárnap, 16:21
Fotó: Napi.hu

Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik a május 25-i európai parlamenti választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, május 17-én 16 óráig kell felvetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A választópolgárok 74 ország 98 külképviseletén adhatják le voksukat a magyarországi szavazás napján, ez eggyel több, mint az országgyűlési választáskor volt, mivel időközben, március 14-én Lengyelországban újra megnyitották a krakkói külképviseletet. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalán (www.valasztas.hu) vasárnap délelőtt közzétett adatokból kiderül: amíg az országgyűlési választáson London volt a legnépszerűbb, most Brüsszelben vannak a legtöbben a névjegyzékben, összesen 255-en.

Eddig 171-en kérték, hogy Londonban szavazhassanak, Münchenben 94-en szerepelnek a névjegyzékben. Bécsben 74-en, Berlinben 69-en, Bernben 62-en, New Yorkban 60-an, Hágában 58-an, Párizsban 57-en, Csíkszeredán 55-en szavaznának.

Öt évvel ezelőtt az EP-választáson 3800-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, Brüsszelben csaknem hatszázan voltak a névjegyzékben, Londonban négy és félszázan. (Az országgyűlési választáson Londonban több mint 5 ezren kívántak voksolni, Münchenben 3 ezren, Brüsszelben 1800-an, Bernben és Berlinben több mint 1300-an szerepeltek a névjegyzékben.)

A május 17-i határidő után már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. Amikor valakit arra felvesznek, a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében feltüntetik, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel. A szavazóköri névjegyzék nyomtatott példányán nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a
külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

Amennyiben mégis Magyarországon szeretne szavazni a külképviseleti névjegyzékbe már felvett választópolgár, akkor ugyancsak május 17-ig kérheti, hogy töröljék onnan, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában lehet benyújtani, továbbá vagy a www.valasztas.hu honlapon, vagy - ügyfélkapus regisztráció esetén - a www.magyarorszag.hu honlapon. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

Mivel az EP-választáson az egész ország egy választókerületet alkot, mindenki azonos, a nyilvántartásba vett nyolc pártlistát tartalmazó szavazólapot kapja majd meg. A külképviseleteken voksolók azonban olyan szavazólapot kapnak, amelyen a szavazat elhelyezésére szolgáló kör zöld színű lesz, ennek az az oka, hogy a külképviseletekről érkező szavazatokat a gyors eredménymegállapítás érdekében - miként az országgyűlési választáson a levélszavazatok esetében is történt - előbb beszkennelik, és csak utána számlálják meg kézzel a NVI munkatársai.

Az országgyűlési választáson a szkennelés során több olyan szavazólapot sem ismert fel érvényesnek a szkennelőgép, amelyen zöld színű tollal adták le a szavazatot, ám a kézi számlálásnál ezeket - mivel minden törvényi feltételnek megfeleltek - érvényesnek fogadták el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.04.27 17:41

Igazi dilettáns közlemény! 3 héttel a határidő előtti adatokat hasonlítnak tényleges adatokkal és még észt is osztanak hozzá! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html