Ennyiért juthatnak pártok név- és lakcímadatokhoz

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán listát állító pártok kétmillió forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz a közvetlen kampány érdekében.
MTI, 2014. április 20. vasárnap, 13:16
Fotó: Napi.hu

A választási eljárásról szóló törvény szerint annak érdekében, hogy a pártok a kampányban közvetlenül is megszólíthassák a választópolgárokat, jogszerűen hozzájuthatnak a választópolgárok név- és címadataihoz.

A listát állító pártok a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés jogerőre emelkedését követően megkaphatják a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét.

Az NVI azonban csak akkor adja ki a választók adatait, ha a listát állító jelölőszervezet befizet az NVI számlájára 2 131 500 forintot: ez a kötelező legkisebb munkabér egyhavi összegének és a megválasztható képviselők számának szorzata.

A jogszabály a választópolgár információs önrendelkezési jogának érvényesülése érdekében lehetővé teszi, hogy a választópolgár megtilthassa a róla nyilvántartott adatok választási szervek általi kiadását, így azon választópolgárok adatai nem adhatóak ki a jelölőszervezetek kérésére, akik megtiltották az adatok kiadását.

Az adatok kiadását a névjegyzékkel kapcsolatos kérelemben kell bejelenteni, a kérelem online is benyújtható.

A pártok a választási irodától kapott név- és lakcímadatokat csak a választási kampány céljára használhatják fel, az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni. A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet május 28-án 16 óráig kell eljuttatni az NVI-hez.

A választási kampány céljára más állami vagy önkormányzati szerv személyes adatot nem szolgáltathat a pártoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.04.21 08:54

Ünnepélyes pillanatnak lehetünk tanúi. Az eddig "megszokottól" eltérően egy a tudtalanságukat és tájékozatlanságukat okadatoló értelemzavaró hiba nélküli közleményt olvashatunk! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html