Ennyiért reklámozták a bankbetét-gyilkos állampapírokat

Tavaly a marketingköltség csupán elenyésző részét, alig 0,4 százalékát tette ki a 934 milliárd forintos lakossági állampapír-értékesítésnek. A MÁK-nak még tavalyról maradt 800 milliója a pótlólagos infrastrukturális fejlesztésekre.
NAPI, 2013. április 16. kedd, 09:56
Fotó: Napi.hu

Megérte az állampapírok reklámjára többet költeni, mivel azokból jóval több fogyott, mint korábban - derül ki Varga MIhály nemzetgazdasági miniszter válaszából, amelyet Volner János jobbikos országgyűlési képviselő írásos kérdésére adott. Eszerint a forint lakossági állampapír állománya a 2012 eleji 473 milliárd forintról 2012 végére 985 milliárdra emelkedett. Ebben segített egyrészt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. marketingkampánya, másrészt a Magyar Államkincstár (MÁK) infrastrukturális fejlesztései - írta a tárcavezető.

Mivel a lakossági állampapírok a megtakarítási termékek piacán a banki betétek alternatívái, az ÁKK versenyképes árazásra törekszik, és a banki betétek kamataihoz igazítja a lakossági állampapírok árazását, azaz nem költségoldalról építi fel a kínált hozamokat - írta Varga. Ennek megfelelően a 2012-ben 1,65 milliárd forintnak megfelelő marketingköltség sem közvetlenül épül be az állampapírok hozamába. Idén hasonló keret áll az ÁKK rendelkezésére marketingkiadásokra.

Forint és deviza is lehet
Az egyik fő cél a devizakitettség csökkentése, ezért az ÁKK adósságstratégiájának részévé vált a devizaalapú refinanszírozásról a forintalapú felé történő elmozdulás - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ÁKK-nál tett hétfői munkalátogatásán. Ezzel együtt nem zárta ki, hogy az idei évre fennmaradó mintegy 1 milliárd eurónyi devizaszükségletet újabb devizakötvény-kibocsátásból finanszírozza a kormány.

A MÁK 2012-ben 1,14 milliárd forintot fordított az állampapír-forgalmazással kapcsolatos kiadásokra, amely szintén nem jelentős összeg az értékesítés volumenéhez viszonyítva. A 2012-es költségvetés terhére további 0,8 milliárd forint áll a MÁK rendelkezésére pótlólagos infrastrukturális fejlesztésekre, amelyet az év első felében használhat fel, így a tényleges keretfelhasználásról még nem tudunk pontos információt adni - olvasható a válaszban.

Összességében a marketingköltség elenyésző részét, alig 0,4 százalékát tette ki a 2012-es 934 milliárd forintos lakossági értékesítésnek. A 2012-es mintegy 510 milliárd forintos állománynövekedés hozzájárult ahhoz, hogy 2012-ben devizakibocsátás nélkül is finanszírozható legyen az államadósság. Idén februárban pedig a dollárkötvények sikeres kibocsátásával a befektetők is visszaigazolták, hogy a magyar államadósság a piacon deviza alapon is sikeresen finanszírozható. Ebből következik, hogy a lakossági értékesítés amúgy elhanyagolható költségvonzata nem drágítja lényegesen és indokolatlanul az államadósság finanszírozását - állapította meg a tárcavezető. Értékelése szerint az állampapírok lakossági állományának ilyen mértékű emelkedése egyfajta kölcsönös bizalomnak és együttműködésnek is felfogható a polgárok és az állam között, melyben a lakosok finanszírozzák az államadósságot, cserébe az állam biztonságos megtakarítási formát nyújt számukra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2013.04.17 10:06

"Értékelése szerint az állampapírok lakossági állományának ilyen mértékű emelkedése egyfajta kölcsönös bizalomnak és együttműködésnek is felfogható a polgárok és az állam között, melyben a lakosok finanszírozzák az államadósságot, cserébe az állam biztonságos megtakarítási formát nyújt számukra."
:DDDDD

Tehát:
- az állam (közvetlen vagy közvetett módon) adó formájában elveszi polgárai jövedelmének egy részét,
- ennél többet költ: eladósodik, az adósságot polgárai megtakarításából (adó formájában el nem vont jövedelméből) fedezi,
- az adósságot, a piacit meghaladó hozamot az állampolgárok felé az állampolgárok (újabb) adójából fizeti...
Micsoda korszakalkotó "együttműködés"!

A "biztonság" már csak hab a tortán: bóvli hitelminősítés, 300 bp fölötti CDS, a kétharmadtól függő költségvetési egyenleg...
Az efféle mély unortodox gondolatokban bontakozik ki a NER igazi szépsége...:DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nylonzsak, 2013.04.16 14:56

@szkiita: Gondolom azért buzdítasz a belső megtakarításokra hogy legyen mit lenyúlnotok. Jó helyen csücsülsz az biztos ... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.04.16 14:11

@troll: a dögök, milyen ellenérdekeltek!

ördögiek, nem?

nem azt ajánlják, amit a nemzet Akar, hanem saját termékeiket!

hát ezen feltétlenül változtatni kell és kötelezővé tenni, hogy minden bank eladjon legalább egymilliárd Ft-nyi állampapírt havonta.

Amelyik nem, az mehet....

Így paicbarát ez - nemzeti módra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.04.16 13:45

bank minden utcasarkon van, ák iroda viszont nincs.

a bankok pedig , ha forgalmazzák is az állampapírt, soha nem említik, ajánlják az ügyfeleknek, ehelyett a saját, sokkal rosszabb hozamú saját betétjeiket, illetve a rizikós alapjaikat mutogatják.

az állampapírról csak akkor beszélnek, ha arra az ügyfél kifejezetten rákérdez, de akkor is megpróbálják lebeszélni róla.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.04.16 13:06

@troll:
Kb negyed óra a számlanyitás személyesen, majd utána online kezelhetsz mindent. Semmivel sem nehézkesebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html