Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters adatközlése alapján az elmúlt héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,4 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj ára 2,5 százalékkal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,4 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva.

A GKI Energiakutató elemzésében azt írja, az elmúlt hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 2,8 százalékos csökkenést mutatnak az árak, az NWE piacon 2,1, az ARA piacon 1,2 százalékos volt az árcsökkenés. A gázolajnál, a mediterrán piacon a forintban számított heti csökkenés 2,8 százalékos volt, az észak-európai piacokon 3,0-3,9 százalékkal estek az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a heti változások a benzin esetében kisebb, a gázolaj esetében valamivel nagyobb mértékben lefelé mozgatták az árakat. A mediterrán piac szerint az ár forintban mérve 3-3,5 forinttal csökkent, de a többi piac árváltozása szerint inkább csak 2-3 forintos árcsökkentésre nyílik lehetőség. A gázolaj forintban mért árai esetében az adatok szerint 3-5 forintos csökkentés lehetséges.

Ezek alapján hétfőn a GKI Energiakutató elemzése szerint a piaci változásokat figyelembe véve a benzinnél várhatóan 2-3 forintos, a gázolajnál 3-4 forintos csökkentés lehetséges. Ha a változtatás megtörténik, akkor a benzin ára 329 forint/liter körül, a gázolajé 335 forint körüli szinten változhat.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 17, a gázolaj ára 9 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 30 százalékkal több benzint és 19 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt - jegyzi meg az elemzés.