Ennyire nincstelenek a magyarok - új számok érkeztek

Bár a legtöbb ember 15 millió forintra azt mondja, hogy sok pénz, ha egy háztartásnak ekkora a teljes vagyona, akkor már nem tűnik olyan tetemes összegnek. Magyarországon ez a valóság.
Szász Péter, 2017. február 4. szombat, 18:30
Fotó: Napi.hu

A magyar háztartások nettó vagyona 15,6 millió forint volt 2014-ben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban publikált kiadványából.

A vagyon legnagyobb részét az úgynevezett reáleszközök adták, amelybe az ingatlanok, a járművek, az értéktárgyak és a vállalkozások tartoztak. Az ingatlan jelentette és jelenti ma is a legnagyobb értéket, átlagosan 11,3 millió forintot. A szórás regionálisan igen nagy: Közép-Magyarországon az átlag 17,5 millió forint, a keleti országrészben 7,8 millió. A háztartások csaknem negyedének van második ingatlanja is.

Járműve a családok 51 százalékának van. Ezen belül 80 százalékuknak egy, 17 százalékuknak kettő, 3 százalékuknak kettőnél több autója volt. A céges kocsik nem számítottak bele a felvételbe. A személyautók 1,1 millió forintot átlagos értéket képviseltek.

Jelentős értékű vagyontárgya csak a háztartások 4,5 százalékának volt a felvételkor, ezek átlagos értéke 1,8 millió forint volt. Hogy mi számít vagyontárgynak, azt a válaszadók maguk dönthették el.

Az adatok alapján valamilyen vállalkozása a háztartások 12 százalékának volt, ezek átlagos értéke 13,8 millió forint.

A vagyontárgyak mellett a családok pénzeszközeit is felmérték. A háztartások folyószámláján átlagosan mintegy 400 ezer forint, betétszámlájukon 890 ezer forint volt. A különféle befektetések - amelyekkel a családok 53 százaléka rendelkezett - 2,5 millió forintot tettek ki átlagosan. Az utóbbit részben magyarázza, hogy amikor a felmérés készült, még a bankbetét kedveltebb megtakarítási formának számított, mint manapság.

Kötelezettségek is bőven voltak

A vagyontárgyak és a megtakarítások mellett a KSH a kötelezettségeket is számba vette. Eszerint 2014 októberében a háztartások 37 százalékának volt adóssága, egy háztartásra vetítve 1,4 millió forint volt ezt az összeg.

A háztartások vagyoni szerkezete
Összesen (ezer milliárd forint)Egy háztartásra (millió forint)
Reáleszköz58,314,1
Pénzügyi eszköz11,82,9
Bruttó vagyon70,017,0
Kötelezettség5,91,4
Nettó vagyon64,115,6
Forrás: KSH

Az összes magyarországi háztartás bruttó vagyona 70 ezer milliárd forintot tett ki 2014-ben, ebből vonta le a KSH a teljes 5,9 ezer milliárdos kötelezettségállományt, így a nettó vagyon 64,1 milliárd forintot tett ki. Ezt egy háztartásra vetítve 15,6 milliós összeg.

A legvagyonosabb háztartások Közép-Magyarországon, azon belül is a fővárosban éltek 2014-ben. Ebben a régióban a háztartások átlagos nettó vagyona 26,1 millió forintot tett ki, az országos átlag másfélszeresét. A régión belül Budapest 27,9 milliót ért el a számítás szerint. A legszegényebb régió, Észak-Alföld háztartásai átlagosan 10,4 millió forintos vagyonnal, a budapesti harmadával rendelkeztek.

A háztartások vagyoni helyzetét nagyban függ attól, hogy nevelnek-e gyereket, és ha igen, akkor hányat. A gyermektelen háztartások átlagos vagyona 14,3 millió forintot tett ki, a gyermekeseké 19,3 millió forintot. A gyermekesek a nagyobb átlagos taglétszám miatt az egy főre jutó vagyonban elmaradtak a gyermektelen háztartásoktól: a gyermekeseknél az egy főre jutó átlagos vagyon 4,9 millió forint, a gyerekteleneknél 7,9 millió forint volt. Mind háztartási, mind személyi szinten a leghátrányosabb helyzetben az egy gyereket egyedül nevelő szülő élt, az egy felnőtt, egy gyerek típusú háztartásban az egy főre jutó átlagos vagyon 3,5 millió forint volt a kérdezéskor.

Alig van középosztály

Aggasztó jelenségre hívta fel a figyelmet korábban az ILO is. Kutatásukban arra világítottak rá, hogy egyre több közepes jövedelmű család kerül a mediánjövedelmi szintek alá, a fiataloknak pedig egyre nehezebb a középosztálybeli státusukat megtartani.

Magyarországgal kapcsolatban azt írták, hogy a középosztály nem is nevezhető valójában középosztálynak. Ugyanis a középosztály szó jelentése azt is jelentené, hogy az e csoportba tartozó személynek biztosított a megfelelő lakhatása, a földrajzi mobilitás lehetősége (van autója), vannak megfelelő tartalékok (vagy biztosítás) az idősebb korra, amikor már gyengébb az egészsége és alacsonyabb a munkabírása, biztosítani tudja a rendszeres kikapcsolódást saját magának és a családjának, nem okoz gondot a gyerekei iskoláztatásának finanszírozása, illetve egy váratlan élethelyzeti sokk esetén biztosítani tudja magának erre az átmeneti időszakra a megélhetéséhez szükséges jövedelmet anélkül, hogy elveszítené a középosztálybeli státusát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2017.02.06 16:39

...diszkrecionális, vagyis saját belátás ide, vagy oda!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.02.06 16:29

Valaki elolvassa a befektetési alap leírását, benne van, hogy fedezni illene. Ennek ellenére gyönyörűen lekövette a dollár árfolyamesését. Engem is csak egyszer lehet átverni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.02.06 16:25

@megfigyelt: " A nettó minimálbér a 2010 évink a 141 %,míg a vállalkozót terhelő SARC 212 %."

Feltételezhetően ez a szerencsétlen jobbágy is tudja ezt.
De mivel úgy tudja nem ő fizeti a megemelkedett terheket azt hisz, hogy a dolog rendben van. Odáig már nem jut el, hogy a megnövekedett terhek különbségét a vállalkozások behajtják a köznépen.

Ha viszont jóindulatból kifolyólag feltételezzük, hogy eljut az agyáig, miszerint ő is fizeti a nagyszerű eredmények árát, akkor belép nála a szomszéd tehene effektus, oszt annyi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.02.06 16:04

Az Aegon Alapkezelő fedezze már a forintban lévő alapjait a dollár árfolyamesésével szemben. Mindig pofáznak, hogy ne vegyünk dollárért alapot, nyugodtan vegyünk, mert a forintért vett is ugyanúgy esik, ha esik a dollár árfolyama. Azért kiábrándító.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.02.06 10:52

@Fricibacsi2:

Milyen viszonyban van ez a szegénységgel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html