Ennyire stabil lábakon állna Magyarország?

Még évekig fenntartható módon elérhető az előrejelzések szerint 4 százalék körüli gazdasági növekedés. Ez stabil, fenntartható és javuló költségvetést hoz magával - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke Sopronba a vámszakmai napon.
Szász Péter, 2017. november 23. csütörtök, 14:52
Fotó: Shutterstock

A pénzügyi kilátások stabilak, a bankszektorból nem vonnak ki tőkét, az államadósság aránya csökken és a finanszírozási költségek is kedvezően alakulnak - idézi az MTI a szakembert.

Kovács Árpád szerint, ha a GDP növekedési üteme meghaladja a 2 százalékot, akkor már kizárható az államadósság növekedése, márpedig Magyarország ezt a két százalékos mértéket európai uniós források nélkül, átlagos körülmények között is évről évre képes elérni.

A költségvetésen belül csökkennek a vámok és a vámjellegű befizetések. A vámellenőrzések és a kiszabott bírságok száma és összege is csökken. Az EU-ból Magyarországra irányuló import 2010-ben 68 százalék volt, tavaly 78 százalék körüli, az Ázsiából érkező import viszont 11 százalékról 7 százalékra csökkent - mondta Kovács.

Molnár Tamás vámszakmai és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár a kormány által idén nyáron elfogadott NAV 2.0 stratégiáról és cselekvési tervről beszélt. Ezt a cselekvési tervet az adótudatosság és az adómorál, az informatikai rendszer átalakítása, az aktív humán tőke felhasználása, valamint a külső és a belső tőke reformja jellemzi, így a NAV egy modernizált, informatikailag jobban támogatott és az ügyfelekkel folyamatosan kommunikáló szervezetté alakul.

Az adótudatosság és az adómorál javításához a gazdasági szereplőknek is változniuk kell. Létszámstop van a NAV-nál két éve, emellett nem képeznek vámügyintézőket sem.

Jövő január 1-jétől a NAV felügyelete alá kerül valamennyi kormányhivatal, önkormányzat, kormányzati és állami szerv által keletkezett végrehajtás, legyen ez egy fakivágás kikényszerítése, vagy egy gyermekláthatás kikényszerítése. Ez óriás feladat a NAV-nak, de képes ennek a feladatnak a végrehajtására - hangsúlyozta Molnár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.11.23 16:37

@realfinder "De főként a gáz és az olaj ár":
-------------
Ezt szajkózza egy elfogult fideszhívő.
Tudod miből?
az itteni rekord adóbevételek
uniós támogatások
rokkantak lenyúlása
autósok lenyúlása
a szociális háló megszüntetése
orosz hitel, amit dédunokáink is nyögni fognak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realfinder, 2017.11.23 16:12

Egy korábban orbángyűlölő ismerősom azt mondta nem régen, hogy Orbánnak köszönheti, hogy most 60.000-rel többet keres. Így igaz. A 2011/CXCI. törvény és a Széll Kálmán-terv sokat juttatott plusz jövedelemhez, de előbb ezekhez el kellet a forrásokat venni másoktól.
De főként a gáz és az olaj árának csökkenése adott hátteret a béremeléseknek. De még így is csak töredékét kapta a magyar annak, amit ezek után kaphatott. Lassan a kézpuszikkal. Inkább Orbán lábára nézzétek, hátha patákat hord, nem cipőt.

http://hvg.hu/gazdasag/20171123_Lesujto_az_EU_majd_minden_orszagaban_tovabb_elnek_mint_Magyarorszagon#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html