A budapestiek 81 százaléka támogatná a Városliget megújítását, de új épületeket, múzeumokat nem építene a parkba, azaz megőrizné a Városliget eredeti közpark jellegét - derül ki a Greenpeace friss közvélemény-kutatásából. Továbbá a fővárosban élők 86 százaléka ért egyet abban, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet.

A felmérés szerint a megkérdezettek döntő többsége elutasítja az új múzeumi épületek Városligetbe történő megépítését: a lakosság négyötöde megőrizné a Városliget eredeti közpark jellegét. Ezzel szemben elenyésző, mindössze 13 százalék azok aránya, akik a Városliget megújítását új épületek építésével is elfogadhatónak tartaná.

Továbbá a budapestiek 86 százaléka azt szeretné, hogy az új múzeumok olyan helyszínen épüljenek föl, ahol nem veszélyeztetnek már létező zöldterületeket. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy egy új múzeumi negyed építése kapcsán tízszer annyian vannak azok, akik a fák és a parkosított környezet megóvását tartják elsődleges szempontnak.

A Városliget megújításával kapcsolatos legfrissebb, telefonos közvélemény-kutatást a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte a Greenpeace megbízásából, 2016. június 30-án, a budapesti lakosságra reprezentatív 500 fős mintán.

A friss közvélemény-kutatás alapján a Greenpeace úgy látja: elkerülhetetlen az érdemi, széleskörű egyeztetés a Városliget jövőjéről, miután a felmérésből egyértelműen kiderül, hogy a fővárosiaknak kiemelten fontos a zöldterületek védelme, és az új múzeumokat nem a Városligetben építenék föl.