Ennyit esett az államadósság

Az államháztartás úgynevezett maastrichti adóssága 2015. végén a GDP 75,3 százaléka, 25 394 milliárd forint volt - adta hírül a pénzügyi számlák 2015. negyedik negyedéves adatai alapján az MNB. Az adósság egy év alatt 0,9 százalékponttal csökkent a 2014 végi 76,2 százalékról.
Napi.hu, 2016. március 31. csütörtök, 09:18
Fotó: Reuters

A névértéken számításba vett konszolidált bruttó adósság csökkenéséhez 606 milliárd forinttal járult hozzá a nettó hiteltörlesztés, miközben a forint gyengülése 88 milliárd forinttal emelte. Az államháztartás nettó tartozása 23 379 milliárd forintot, a GDP 69,4 százalékát tette ki 2015 végén.

Az államháztartás hiánya 633 milliárd forint, a GDP 1,9 százaléka volt az elmúlt évben. A tavalyi negyedik negyedévében az államháztartás deficitje a negyedéves GDP 3,8 százalékát tette ki, 348 milliárd forintra rúgott.

A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP mínusz 1,9 százalékát (-633 milliárd forint) , a háztartásoké a GDP 7,9 százalékát (2665 milliárd forint) tette ki 2015-ben. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP 3,7 százaléka, a külföld nettó finanszírozási képessége a GDP mínusz 7,7 százaléka volt ugyanebben az időszakban.

Volt év végi finomhangolás

A tavalyi negyedik negyedévében az államháztartás finanszírozási oldalról számított egyenlege a negyedéves GDP mínusz 3,8 százalékát tette ki (-348 milliárd forint). A negyedévben a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 240 milliárd forint volt. Kiugró mértékben csökkent a jegybanknál és a hitelintézeteknél elhelyezett betétállomány, amit nagyrészt a jelentős mértékű állampapír-lejárat és visszavásárlás indokolt. Az egyéb pénzügyi eszközöknél nőtt az EU-val szembeni követelés, és megnövekedtek a rövid lejáratra nyújtott hitelek is. Csökkentek viszont a központi kormányzat vállalatokkal szembeni adókövetelései, és kisebb mértékű részvényeladás is történt.

A kötelezettségek közül tranzakcióból fakadóan jelentősen csökkent az értékpapírok állománya. A hiteleknél folytatódott a hosszú lejáratú hitelek törlesztése, mértéke azonban elmaradt a korábbi negyedévekétől. Az egyéb kötelezettségek esetében elsősorban a szállítói tartozások és a munkabér-kötelezettségek csökkentek jelentősen.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási igénye 98 milliárd forint volt a negyedik negyedévben. A szektor pénzügyi eszközei közül jelentősen csökkent a hitelintézeteknél elhelyezett önkormányzati betétállomány, ezzel párhuzamosan csökkentek adójellegű tartozásai. Egyéb pénzügyi eszközeikben és kötelezettségeikben nem történt érdemi elmozdulás.

A tb-alapok nettó finanszírozási igénye 10 milliárd forint volt. Eszközeik közül csökkentek a központi kormányzatnál tartott betéteik, és növekedtek a háztartásokkal szembeni adó- és járulékköveteléseik. Kötelezettségeiknél növekedett a központi kormányzat által nyújtott rövid lejáratú hitelállomány.

Egyre több a készpénz

A háztartások nettó finanszírozási képessége 2015-ben a GDP 7,9 százalékát (2665 milliárd forint), a negyedik negyedévében a negyedéves GDP 6,4 százalékát (594 milliárd forint) tette ki. A nettó pénzügyi megtakarítás alakulását a pénzügyi eszközök bővülése határozta meg, a tartozások állománya tranzakcióból adódóan csupán kis mértékben változott.

A negyedik negyedévben a háztartások pénzügyi eszközei közül legnagyobb mértékben a folyószámlabetétek és a készpénz állománya emelkedett. Ez összefügg az év végét általában jellemző magasabb jövedelemkiáramlással, illetve a munkanap-áthelyezések miatt a január első napjaiban esedékes bérfizetések egy részének decemberre történő előre hozatalával - véli az MNB.

A háztartások tovább növelték állampapír megtakarításaikat, mely döntően a rövid lejáratú papírokat érintette. Ebben a negyedévben a befektetési jegyek állománya is emelkedett tranzakcióból adódóan, bár a pénzpiaci alapokba történt befektetések csökkentek, ezt ellensúlyozta a nem pénzpiaci alapok iránti kereslet növekedése. A hitelintézeti kötvények esetében továbbra is a nettó eladás a jellemző, és csökkent a tőzsdei részvény portfólió is.

Folytatódott a háztartások hiteltartozásának csökkenése, az ingatlan és a fogyasztási hitelek esetében is nettó törlesztés volt a jellemző. Novemberben megkezdődött a jelzáloghiteleken kívüli fogyasztói devizahitelek forintosítása, mely a hiteltartozások devizanem szerinti összetételének további átrendeződését eredményezte. Év végén a háztartások hiteltartozásának döntő hányada már forintban állt fenn, a devizahitelek aránya mintegy 2 százalékra csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2016.04.03 09:36

Eddig is ismert volt, hogy az előző kormányok által felvett hitelek eltapsolásával az orbán-rezsim vált leginkább hitelből költekezővé. Ráadásul gyakorlatilag nyomtalanul tűnik el a pénz.
A közelmúlt fejleményei újabb, eddig talán csak sejtett részletet tettek bizonyossá.

A rezsim szándékosan növeli a magyar adófizetők hitelterheit. Az mnb-alapítványok körüli huzavona, történelmi nagyságú, százmilliárdos lopás másképp nem magyarázható.
Ugyanerre utal az év végi trükközés. Amíg az év utolsó napján egyre növekvő (tavaly 4 %-os), pár óráig ható beavatkozással néhány tized százalékkal az előző évi alá kényszeríthető a bruttó adósságráta, addig nyilvánvalóan nem várhatunk valós adósság-csökkentést a rezsimtől. Tudomásul kell venni: fidesznyelven ezt jelenti az adósság-csökkenés...

És akkor még nem szólva az állam egyéb adósságairól. Vagy paks2-ről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.02 17:36

@tegnaputan: :)

Bruhahahhahahahaaaa!!!

A cikk is pont azokat a dolgokat mondja, amit én.
Erről ennyit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2016.04.02 17:09

@rigolya: "Egyre mélyebbre süllyed a h.lyeségeiben!"
Hát ha szerinted Görögország az EU mintaállama, melynek számláit 100%-san elfogadja az EU (egyedül az egész Unióban), hát lelked rajta, mert ők aztán minden EU-s szabályt betartanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2016.04.02 17:01

@rigolya: "Bruhahahhahhaaaa!!!"

Csakhogy az Európai Unió Auditorok Szövetsége beismerte, hogy diszkriminálják Magyarországot...

"A húsvéthétfői elemzésünkben arra mutattunk rá, hogy a 2007-2013-as ciklus brüsszeli kifizetési számlálója még mindig csak 89,4%-on áll, így mintegy 770-780 milliárd forintnyi pénz kifizetése hiányzik a keretből. Amint levezettük: ennek csak minimális része lehet olyan tétel, amit a Bizottság a számlák kifizetésének időigénye miatt nem utalt még át."
portfolio.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.02 16:52

@tegnaputan: Bezzeg nálunk mindenki pontosan fizet adót és nem csal... főleg az állami pályázatokon.
Sőt, még a törvények is sziklaszilárdak, ahogy a demokratikus intézményeink is?!

Egyre mélyebbre süllyed a h.lyeségeiben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html