A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Mint azt Halasi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító központi értékesítési igazgatóságának ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a szolgálatteljesítés közben elhunyt Pappné Ábrahám Judit hozzátartozóinak a biztosító ötmillió forintot fizet ki. A kormány döntése alapján az általánosnál magasabb kockázatú területen nem harci jellegű feladatokat ellátó állománynál balesetből bekövetkező halál esetén jár ez az összeg, természetes halál esetén hárommillió forint a szolgáltatás összege. Ez a biztosítási fedezet egyébiránt a külszolgálatosok esetében háromszor magasabb, mint a hazai állományban lévő szerződéses állomány és a szervezethez tartozó "civil" feladatokat ellátókénál. Az ő esetükben úgy tudjuk, 1,5 millió forint a baleseti halál és hárommillió forint a százszázalékos rokkantságra a biztosító által vállalt fedezet.

A szerdán hazaszállított, egyelőre kómában fekvő katona felépülése esetén - amennyiben részleges vagy teljes egészségkárosodása marad - a biztosító az egészségkárosodás fokának megfelelően tízmillió forintot fizet majd. A biztosítási szerződés értelmében ugyanakkor a támadásban megsérült további két, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerző katonának nem jár biztosítás, ezt a kockázatot ugyanis a szerződés nem tartalmazza.

A Groupama-Garancia 2008-ig a honvédségi állományra kiajánlott 160 forintos személyenkénti alapdíj kétszereséért vállalta a külföldi magyar kontingens biztosítását. A 2009 óta érvényes mostani díjmértékről a biztosító nem közölt pontos adatot, ám úgy tudjuk, a megnövekedett veszély (és ennek nyomán megnövekedett kártérítési kötelezettség) miatt az egyébként továbbra is alacsony biztosítási díj esetében a korábbinál magasabb díjszorzó mellett vállalta a békefenntartó egység tagjainak biztosítását a Groupama-Garancia.

Lapunk kérdésére Halasi Zoltán elmondta: a hamarosan a kabuli nemzetközi reptér őrzése miatti kontingens lévén a kinn szolgálatot teljesítő katonák létszáma előreláthatóan még a megkötött szerződésben vállalt biztosított maximális létszám alatt marad. Az elszámolás egyébként mindig a tényleges létszám alapján történik.