A Kártalanítási Számlát a gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvény hozta létre. Feladata a kgfb-szerződéssel nem rendelkező, vagy pedig ismeretlen gépjárművel Magyarország területén okozott károk elbírálása és megtérítése. Az alapot a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást végző biztosítók töltik fel.

A kifizetett kártérítések - jogszabályon alapuló - visszakövetelése 3606 ügyben indult meg a múlt évben, és az év végén 13 582 ügyben volt folyamatban visszakövetelési eljárás.

Szintén a MABISZ működteti a Kártalanítási Alapot, amelyet azért kell - szintén a kgfb-törvény szerint - létrehozni, hogy a felszámolás alá került biztosító kgfb-ügyfelei által okozott kárt legyen miből kifizetni.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást végző biztosítók negyedévente kötelesek ezen üzletági díjbevételük legfeljebb 0,25 százalékát - tehát az éves díjbevételük 1 százalékát - a Kártalanítási Alapba befizetni. A fizetés addig kötelező, ameddig az alap egyenlege nem haladja meg az előző évi teljes piaci kgfb-díjbevétel 6 százalékát. A Kártalanítási Alapban a múlt év végén - a MÁV ÁBE csődje miatti vagyonkivonás után - 1,922 milliárd forint volt. Ez a tavalyi 89,6 milliárd forint összes kgfb díjbevétel 21 százaléka.