Ennyit használt a kormányzati béremelés - lesújtó adatok

Annak ellenére, hogy január elsejétől csaknem 15 százalékkal nőtt a minimálbér és több mint 24 százalékkal a garantált bérminimum, nem volt érezhető változás a munkavállalók valóban kézhez kapott keresetében – áll a GKI minimálbér-emelés hatásait vizsgáló kutatásában.
Kovács Bertold, 2017. július 12. szerda, 14:57
Fotó: Napi.hu

A főállású dolgozók 14 százalékát érintette a minimálbér-emelés, de életkor, területi elhelyezkedés és adózási szokások szerint is eltért annak a hatása, sok esetben nem kaptak számottevően többet kézhez a munkavállalók - közölte a GKI.

Azok a dolgozók, akik korábban a fizetésüknek egy részét zsebbe kapták csak 2 százalékos nettó keresetnövekedést tapasztaltak. Ezzel szemben a valóban minimálbérét dolgozók nettó bére 8,5 százalékkal emelkedett, a szakmunkás minimálbérért dolgozók bére pedig még ennél is nagyobb mértékben, 9 százalékkal nőtt.

Árulkodó azonban, hogy mindhárom mutató messze elmarad a 15-25 százalék közötti várt valós béremelkedéstől.

Jobb középkorúnak lenni

A 30 év alatti szakmunkások nettó bére 9 százalékkal nőtt, de legjobban a tapasztalt középkorú munkások örülhettek, az ő bérük 12 százalékkal lett magasabb. Az idősebb szakmunkások kedvezőtlen tárgyalási pozíciójuk miatt mindössze 2,4 százalékos emelésben részesültek.

A szakmunkások között főleg Budapesten volt szignifikáns növekedés, 15,5 százalékkal emelkedett e csoport fizetése, miközben az ország többi részében 7 és 9 százalék között nőtt a nettó kereset.

A minimálbéresek viszont nem jártak jól a fővárosban, ugyanis nem változott a fizetésük a minimálbér-emelést követően. A városiak és megyeszékhelyen lakók bére 6,5-8,1 százalékkal lett több, míg a községek minimálbéresei 11,6 százalékos valódi keresetemelkedést élvezhetnek. (Újabb munkaszüneti nap jöhet Magyarországon - egy lépéssel ismét közelebb kerültünk hozzá.)

Kikerülték

A minimálbér-emelés főleg a kisvállalatokat érintette, ugyanis a nagyvállalatok minimálbér felett foglalkoztatják a munkavállalókat. A cégek 14-19 százaléka azonban talált megoldást a költségnövekedés mérséklésére - csökkentették a munkaórákat vagy más pozícióba helyezték a dolgozókat.

Látható tehát, hogy csak csekély hatása volt a 15 százalékot meghaladó béremelésnek, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért alacsonyabb a vásárlóerő és a fogyasztás növekedése, mint arra korábban számítani lehetett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Great, 2017.07.12 16:07

Ezt a mondatot magyarázza már nekem el valaki, mert meg van hozzá a végzettségem, de 5 perce nem tudom értelmezni:
"Ezzel szemben a valóban minimálbérét dolgozók nettó bére 8,5 százalékkal emelkedett, a szakmunkás minimálbérért dolgozók bére pedig még ennél is nagyobb mértékben, 9 százalékkal nőtt."
Ha 15 százalékkal emeled a bruttó minimálbért és eddig fehéren kapott annyit, akkor változatlan adótartalommal a nettónak is 15 százalékkal kellene emelkednie.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.07.12 15:20

Tényleg kurva szar, hogy csökkent a feketegazdaság, és a becsületes cégek kevésbé kerülnek versenyhátrányba. GKI-től pont ennyi volt várható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html