Ennyit keres az átlag magyar - íme, a friss számok

Január és április között az előző évhez képest 3,9 százalékkal nőttek az átlagkeresetek, ám ez főképp a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodásnak, a közfoglalkoztatottak létszámalakulásának és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatásának köszönhető.
Napi.hu, 2015. június 19. péntek, 09:08
Fotó: Napi.hu

Ebben az időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 241 600 forint volt. A legtöbb pénzt a pénzügyi, biztonsági területen vitték haza a dolgozók, átlagosan 512 300 forintot, a legkevesebbet pedig a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén keresték, egészen pontosan 145 700 forintot.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 192 ezer fő - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, összege átlagosan 10 100, illetve 9500 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 158 200 forint volt, - a kereseteket terhelő járulékok és a személyi jövedelemadó-szabályok változatlansága miatt - a bruttó keresetekével azonos mértékben, 3,9 százalékkal emelkedett. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 165 100 forintra becsülhető - írja a KSH. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 2,9, a vállalkozásoknál 3,5, a költségvetés területén 1,4, a nonprofit szervezeteknél 1,8 százalékkal nőttek a keresetek.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek az átlagkeresetekkel azonos mértékben (3,9 százalékkal) emelkedtek.
A 253 900 forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi munkajövedelem 4,0 százalékkal volt magasabb. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,8 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2015.06.19 14:53

@rw2: ne érts félre senkinek nem kívánok rosszat. DE megnézném mennyire vagy kemény mikor valamelyik szerettednél egy daganat gyanú mutatkozik ki. Nem hiszem el hogy nem nyúlsz a pénztárcádba, hogy minél előbb kiderüljön és minél előbb kezelést kapjon. Különben be lehet állni a sorvégére, és mindig lesz aki eléd került mert van aki fizet.

Egy barátom és felesége ausztriában dolgozik, ott született kisgyerekük. Kérdezte a barátom hogy mennyivel tartozik, néztek rá bambán mondták semmivel. Másnap bevitt a nővéreknek és az orvosnak egy óriási ajándékcsomagot. Néztek kerek szemekkel nem értették mi van, de addig tukmálta míg elfogadták. Másnap mikor ment látogatóba, látja hogy a feleség mellett az éjjeliszekrényen hasonló ajándékcsomag, a feleség szemlesütve mondja hogy a személyzettől kapta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2015.06.19 14:31

@rw2: "nyugdíjas középréteg külföldi utazgatásokkal múlatja az időt, sehol nem láttam még annyi hajlott hátú, fogatlan, 70 éves vénasszonyt, mint Mo-ont:"

Kicsit, vagy nagyon ez túlzás. Aki fogatlan az nem utazik, mert örül ha a hajlott háta miatt -csontritkulásos - ki tudja fizetni a gyógyszereit:) Az a középréteg sokkal kevesebb mint az alsó réteg. Egyformán dolgoztak, csak a nagyvárosi több bérért, ezért több a nyugdíja is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.06.19 11:59

Megalúzer, 2015. június 19., péntek 10:35
"Nyögdíj?...a csirke farhátért ölik egymást!"

A gazdaság fejlettségéhez viszonyítva ma Magyarországon magasak a nyugdíjak, kb 20%-kal magasabbak a megtermelt GDP által indokoltnál.
Nagyjából a cseh vagy szlovák szinten vannak (kb 400 eur), jóval az 1300 zlotys (95 ezer ft) lengyel, vagy a 850 lejes(60 ezer ft) romániai.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.19 11:55

legkevesebbet pedig a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén keresték, egészen pontosan 145 700 forintot.....ezért írtja már többször ...,nem értem ,miért kell az szja -t ,bankadót csökkenteni ,mert azt a 180 mrd ft-ot megkaphatta volna ez a terület ,180 000 ember ...,ami havi kb 40 000 nettó béremelkedés tett volna lehetővé ..

--szemét banda ,volt pénz !!!!...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.06.19 11:34

@Megalúzer:
" a többiért számla nélkül fizetheti az évi százezreket zsebbe!"
Ilyet csak egy igazi lúzer tesz önként. Ha pedig az orvos kéri, azt azonnal fel kell nyomni a hatóságoknál. Aki nem teszi, az támogatja a korrupciót.

" Nyugaton először fizetni kell mindenféle ellátásért, de utána a páciens akár 100%-os visszatérítésben is részesülhet a biztosításainak a függvényében"

Szerintem kissé tájékozatlan vagy, ugyanis "nyugaton" sok országban hasonló a rendszer mint nálunk (pl.: UK), több országban tisztán fizetős, onnan származnak azok a filmek ahol a fazon megműti önmagát mert nem telik biztosításra (pl.: USA), illetve vannak olyan országok ahol vegyes rendszer van (pl.: Hollandia)

A magánnyugdíjrendszerünk pedig soha nem volt magánnyugdíj, hanem privatizált állami nyugdíj.

Az meg hogy a felsőoktatásban kvóták vannak, az nem azt jelenti tandíj kötelezettség van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html