Ennyit keres egy fizikai munkás - íme, a friss adatok

A második negyedévben újabb 2 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 17 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére - derül ki a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. közel 7 ezer béradatot feldolgozó elemzéséből.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 24. hétfő, 07:17
Fotó: Pixabay

A betanított munkát végzőknél 23 százalékos, míg a szakmunkásoknál 12 százalékos volt a növekedés az előző év második negyedévéhez képest.

A fizikai dolgozók körében egy év alatt 759-ről 887 forintra emelkedett az átlagos órabér. Ezen belül a szakmunkások átlagbére 814-ről 912 forintra nőtt, míg a betanított munkát végző dolgozók tavaly első negyedévi 709 forintos átlagbére 867 forintra emelkedett. A régiók alapján jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek: míg a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön 740-780 forint közötti átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték a Nyugat-Dunántúlon 900, míg Közép-Magyarországon 950 forint körül alakul.

A fizikai dolgozók órabéreinek növekedését elsősorban a munkaerőhiány ösztönzi - ismertette a felmérésben Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, ezt jól mutatja, hogy a jobb munkalehetőségekkel rendelkező régiókban jóval nagyobb az éves növekedési ráta. Miközben a Dél-Dunántúlon gyakorlatilag nem változott az órabérek átlagos szintje, Közép-Magyarországon, illetve a Nyugat-Dunántúlon az emelkedés mértéke elérte a 30 százalékot. (Felmondási hullám a mentőknél?)

Mi van a középvezetőkkel?

A BDO Magyarország ugyanakkor több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2016 második negyedévéhez képest átlagosan 3,2 százalék volt. Az év elejéhez képest bekövetkezett emelkedés mértéke pedig 0,9 százalék alatt maradt - írja az MTI.

A középvezetői szinten dolgozó szellemi alkalmazottak fizetésemelései továbbra az infláció követésén alapulnak - mondta Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere. Ennek jelentős hatása van a fluktuációra is, az érintett körben a kilépések aránya egy év alatt 12 százalékról 17 százalékra nőtt. A munkahelyet váltók a tapasztalatok alapján jelentős, akár 20-30 százalékot is meghaladó béremelést tudnak elérni új munkakörük betöltése során - tette hozzá.

A BDO a felmérés során vizsgálta a középvezetők bérszerkezetének változását is. Az adatokból kitűnik, hogy a kiegészítő bérelemek aránya nem csupán a jelentős minimálbér-emelés során közvetlenül érintett, alacsonyabb besorolású munkavállalók esetében csökkent, hanem a középvezetők szintjén is visszaszorulóban van. Míg 2016 első felében a kiegészítő bérelemek - például a bónusz, a jutalom, a bérpótlékok - ebben a körben a teljes fizetésnek átlagosan 14 százalékát tették ki, az idén ez a mérték 10 százalékra esett vissza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2017.07.24 17:59

Azaz 20 évvel ezelőtt 120-160 ezer Ft-ot adtam embereimnek havonta - heti 40 órát dolgoztak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.07.24 17:58

Ennyit fizettem az embereimnek heti 40 órában 20 évvel ezelőtt. Azóta csak annyi történt, hogy Orbán dagadtabb lett és az ország elmésebb rétege elment amerre látott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.07.24 17:29

@troll: Persze , minden nap amikor kilépett az ágyból beír a könyvelésébe -10 ezret, mert fizeti a focit a könyvelőt és az egyéb költségeit ha csak maga festeget és nincs embere. Télen meló alig, neki is jár a szabadság csak hát ugye az arra jutó bért és járulékot még ha minimálbéres is meg kell keresse valahol és valamikor. Ha van valami kis talicska a segge alatt az évi 100 e kb csak az hogy van, ha pedig használja akkor kell bele benya stb stb. Miért kell ezen csodálkozni hogy 3 ezret kér óránként ? Vedd meg a festéket aztán előbb odaér hozzád :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.07.24 09:51

ehhez képest a takarítónőknek netto ezer ft-os órabért fizet minden ismerősöm, és ma már ennyiért sem kap, mindenki kérdezi, hogy tudnék-e ajánlani, mert hiába hirdet, nem talál jelentkezőt.
a festő meg zsebbe 3 ezer ft-os órabérbe dolgozik, de akkortól számolja, hogy ő elindul otthonról, illetve amikor hazaér,beleszámolva azt, hogy bemegy a boltba is ecsetet venni, meg a garázsába felpakolni a létrát.
annyi munkája van, hogy már csak novemberre tud elvállalni ,de arról is inkább lebeszél, hogy ha esetleg találok mást, akkor jó lenne, ha azzal csináltatnám meg.
ha meg számlát merek emlegetni, akkor szóba sem áll velem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html