Ennyit keresnek a magyar politikusok a németekhez képest

Sok vagy kevés Orbán Viktor miniszterelnök másfél millió forintos alapfizetése Angela Merkel bruttójához, illetve ahhoz képest, hogy általában mekkora a különbség a bérekben a két ország között?
Napi.hu, 2014. április 28. hétfő, 07:11
Fotó: Reuters

Azután, hogy nemrégiben a hazai és a németországi (valamint a brit) béreket vetettük össze két szektorban, ezúttal annak jártunk utána, hogy mekkora lehet a távolság a politikusfizetések között. Arra jutottunk, hogy nagyjából ugyanakkora a differencia a magyar és a német miniszterek fizetése között, mint az átlagos munkavállalók bruttó bére esetében. Orbán Viktor és Angela Merkel kormányfő bruttója között ennél kisebb a szorzó, a parlamenti képviselők esetében pedig jóval nagyobb, több mint tízszeres. És akkor lássuk a részletes fizetési adatokat!

 

Magyarország

Magyarországon a parlamenti képviselők alapdíja 2008 óta változatlan, havi 231,9 ezer forint. A bizottságokban betöltött pozícióval, pozíciókkal együtt többszörösét is meg lehet keresni. Egy országgyűlési bizottság elnöki posztjáért 278 280 forint jár, a helyettese 231 900 forintra számíthat, egy sima bizottsági tagság 162 330 forintot hoz a konyhára, de egynél több bizottsági tagság esetén a második már csak 58 ezret ér.

Frakcióvezetésért 278 280, helyettesi pozícióért 231 900 forint jár, lakhatási támogatásként a jogosultak 115 950 forintot vehetnek fel. Azok a képviselők, akik választókerületi pótlékra jogosultak, a tiszteletdíj 60-160 százalékát vehetik fel ezen a címen: a legkisebb pótlékot a budapestiek, a legnagyobbat a fővárosba több mint 300 kilométeres távolságról érkezők.

Amint arról korábban beszámoltunk, a miniszteri fizetés 1,1 millió forint, az államtitkárok ennél alaphangon bő százezer forinttal kapnak kevesebbet. Ehhez jön még az egységesen 200 ezer forintos éves cafeteria, valamint - ha van - a deviza napidíjak, a képviselői fizetések és lakhatási támogatások összege.

A miniszterelnöki bruttó alapfizetés másfél millió forint, amihez Orbán Viktor esetében még a képviselői díj is hozzájön.

Németország

A németországi parlamenti képviselők bruttó alapfizetése megközelíti a 8,7 ezer eurót (ez 307 forintos árfolyammal számolva közel 2,7 millió forintot jelent), amihez jön még 4,2 ezer euró adómentes költségtérítés. Ebben a bizottsági tagság után járó pótlékok nincsenek benne, továbbá a politikusoknak - mivel közalkalmazottak - munkanélküliségi és egészségügyi járulékot nem kell fizetniük, ami az átlagemberhez képest több száz euróval is javítja a nettó értéket.

A miniszterek havi bruttó alapfizetése közel 14 ezer euró (4,3 millió forint), plusz a 3,7 ezer eurós költségtérítési keret. Ha egy miniszter távozik a posztjáról, kvázi végkielégítésként egyszeri juttatásként 62,7-188 ezer euró közötti összegre számíthat. Egy miniszteri állás nyugdíjszempontból sem rossz üzlet: ha egy miniszter kitöltött egy ciklust, akkor automatikusan jár a 3 860 eurós havi nyugdíj, minden további miniszteri év plusz 330 eurót jelent, a felső plafon 10 ezer euró.

Angela Merkel kancellár munkáját 17 ezer euróval és 4 ezer euró költségtérítés-kerettel honorálják. Tavaly költségtérítésre az év során 12,3 ezer eurót számolt el, vagyis a bruttó összeg meghaladta a 218 ezer eurót, ami 67 millió forintnak felelt meg. Ez első pillantásra igen jó fizetésnek tűnik, de az azért árnyalja a képet, hogy egy átlagos takarékpénztári elnök Németországban ennek kétszeresét - mintegy félmillió eurót - kapja, szintén bruttóban.

Távolságok

A németországi fizetésekkel összehasonlítva a magyarországiakat az látszik, hogy a bruttó alapfizetések esetében az ottani képviselők több mint 11-szer keresnek jobban. A minisztereknél ez a szorzó 4 alatt marad, míg a magyar miniszterelnök alapbérét a német kancellár bruttójával összevetve 3,5-szeres a differencia.

Korábbi összeállításunkban arra az eredményre jutottunk, hogy Németországban a bruttó nominális fizetések azonos munkakörök esetén 4-5-ször nagyobbak, mint Magyarországon. (Akkor a kiskereskedelemben és az autógyártásban elérhető fizetéseket vizsgáltuk azért, mert ezekben az ágazatokban itthon meghatározó a német cégek jelenléte.) Az eltérő árszínvonalakat figyelembe véve - azaz a jövedelmeket vásárlőerő-paritáson összehasonlítva - az Eurostat arra jutott, hogy egy átlagos német háztartás kétszer nagyobb rendelkezésre álló jövedelemmel rendelkezik, mint egy magyar.

Még egy adatsor, összevetésül: 2012-ben az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számolt bruttó nemzeti jövedelem (GNP) Németországban 43720, Magyarországon 21350 dollár volt a Világbank adatai szerint, vagyis itt a differencia valamivel több mint kétszeres.

(Cikkünk összeállításához nélkülözhetetlen segítséget nyújtott Józsa Bernát.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nakivagyok, 2014.05.06 14:22

@ABCYQ: Mocskos egy fajzat mind, s teljesen igazad van, a dolgozók csak rabszolgák. Napi 10-12 órát dolgoznak minimál bérért.Hogy miből élnek? magas ívben le sz@rják "oda fen" De meddig lehet ezt csinálniuk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ABCYQ, 2014.04.28 20:42

Ha rajtam múlna bruttó 103500Ft-ot adnák mindegyiknek.Úgyanúgy bánnák el velük,mind ők a kisemberekkel,akik rabszolga létminimálbérért kénytelenek küzködni minden hónapban.Ezek minél többet keresnek annál aljasabbak,és
annál jobban hülyének néznek mindenkit ebben az országban.Mára az összes
átesett a ló túloldalára,tisztelet a kivételeknek,és semmi sem elég nekik.

Mennyit dolgozik egy miniszterelnök többet egy péknél???

A pék munkájának van látszata,a miniszterelnökünknek meg semmi,hacsak
nem az a szégyenletes tény hogy már csaknem 2 millió magyar honfitársunk volt kénytelen elhagyni az országot,az elviselhetetlen gazdasági állapotok pénztelenség miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

soper, 2014.04.28 16:46

Vagy Merkel keres szégyenletesen keveset, vagy orbán pofátlanul sokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonilili, 2014.04.28 11:25

Ezért kell szegény fidesz-kdnp tolvaj-rabló,bolsi-komcsi kormányunknak a közpénzek milliárdos tételéből lecsípni ,néhány milliárdot!A különbség még az is,hogy a németeknél látható,hogy mennyit,milyen sokat keresnek. Nálunk titkosítva van a szabad rablásból származó jövedelem! Undorító,pökhendi viselkedés a fidesz-kdnp-től! Nem ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bozsik47, 2014.04.28 11:06

Engem nem az alapfizetése érdekel,hanem a havi jövedelme,innen-onnan.Ég és föld a különbség!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html