Ennyit költ a magyar karácsonykor - Ön is?

Idén 30 500 forintot szánnak a karácsonyra a magyar internetezők – ráadásul a többség inkább már online indul neki az ajándék vadászatnak.
MTI, 2016. november 17. csütörtök, 08:50
Fotó: Reuters

Folytatódik az utóbbi évek trendje a GKI Digital és az Árukereső.hu felmérése szerint: a tavalyi évhez képest idén 12 százalékkal több ajándék kerülhet a webáruházak "polcairól" a karácsonyfa alá.

A megkérdezett internetezők idén átlagosan 5 embernek terveznek ajándékot vásárolni, közülük is a többség a szűk család részére. A tavalyi évhez képest idén az ajándékokra szánt teljes összeg ajándékozónkként várhatóan 10 százalékkal lesz magasabb, azaz: kb. 30 500 forint.

Az ajándékok értékét vizsgálva, a tavalyi évhez hasonlóan, idén karácsonykor is szűk családi körben lesz a legnagyobb értékű ajándékbontás. Az ünnep közeledtével az internetezők átlagosan 3-4 közeli családtagjuk megajándékozását tervezik, összesen több mint 25 ezer forint értékben.

A legközelebbi családtagok (gyerekek, szülők, testvérek) ajándékaira szánt fejenkénti összeg meghaladhatja a 6 ezer forintot. A legkevesebbet a munkatársakra szánják az internetezők, itt az ajándék átlagos értéke 2500 forint körül alakul.

Az ajándékozási tervek ugrásszerűen lecsökkennek a családi kötelékek lazulásával, alig minden 5. internetező tervez valamilyen meglepetéssel készülni távolabbi rokonai számára. Közelebb álló barátainak pedig már csak minden 8., míg egyéb ismerőseinek, munkatársainak az internetezők alig 10 százaléka tervez ajándékot vásárolni.

A megfelelő karácsonyi ajándék és a vásárlás helyének kiválasztásában élen járnak az ár-összehasonlító oldalak, melyek idén az online tájékozódás elsődleges támpontját jelentik az internetes keresők (pl. Google, Bing stb.) és a különböző webáruházak kínálatát megelőzve.

A karácsonyi ajándékok online beszerzése előtt, az online vásárlók már tudatosan válogatnak a webáruházak ajánlatai között. A legfontosabb szempont továbbra is az ár, de egyre erősebben jelen van a szempontok között a kiszemelt webáruház megbízhatósága és számos minőségi, kényelmi szempont is komoly szerepet játszik az online vásárlás helyének meghatározásában. Ilyen például a szállítási- és átvételi módok közti választás lehetősége, az ár-összehasonlító oldalak találatai, a választék nagysága, a termékvélemények, vagy épp az, hogy a termék a rendelés idejében raktárkészleten van-e.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

realestate, 2016.11.17 15:01

@pastorius:
Sok gyerek van a családban, nekik nem mondhatjuk hogy nem jött a Jézuska hanem helyette utazunk... utazni bármikor lehet és el is megyünk. Nekem ez a karácsonyi utazósdi olyan, hogy jó lenne évközben is elmenni, de nem, menjünk inkább karácsonykor akkor legalább megspóroljuk az ajándékokat, fát, egyéb költségeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.11.17 12:56

@realestate:
mi egy ideje úgy döntöttünk, hogy a sok sok értelmetlen dolog helyett inkább utazunk..szóval elutazzuk a karácsonyfát is :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realestate, 2016.11.17 12:38

Ez az átlagolás egy totális hülyeség! Persze, 30ezer... én minimum 150ezret költök és ebben semmi drága cucc nincs! Mi megveszünk mindent amikor kell évközben, nem toljuk karácsonyig csak hogy két legyet üssünk egy csapásra....

3 hete nem lehet közlekedni munka után mert mindenki vásárol mint a barom, legalábbis BP és környékén... nem normálisak az emberek. Én amit tudok csak aneten rendelem meg, olcsóbb is, házhoz is jön (vagy PickPack pontra)!

A birkák meg tolongjanak a plázákban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html