Folytatódik az utóbbi évek trendje a GKI Digital és az Árukereső.hu felmérése szerint: a tavalyi évhez képest idén 12 százalékkal több ajándék kerülhet a webáruházak "polcairól" a karácsonyfa alá.

A megkérdezett internetezők idén átlagosan 5 embernek terveznek ajándékot vásárolni, közülük is a többség a szűk család részére. A tavalyi évhez képest idén az ajándékokra szánt teljes összeg ajándékozónkként várhatóan 10 százalékkal lesz magasabb, azaz: kb. 30 500 forint.

Az ajándékok értékét vizsgálva, a tavalyi évhez hasonlóan, idén karácsonykor is szűk családi körben lesz a legnagyobb értékű ajándékbontás. Az ünnep közeledtével az internetezők átlagosan 3-4 közeli családtagjuk megajándékozását tervezik, összesen több mint 25 ezer forint értékben.

A legközelebbi családtagok (gyerekek, szülők, testvérek) ajándékaira szánt fejenkénti összeg meghaladhatja a 6 ezer forintot. A legkevesebbet a munkatársakra szánják az internetezők, itt az ajándék átlagos értéke 2500 forint körül alakul.

Az ajándékozási tervek ugrásszerűen lecsökkennek a családi kötelékek lazulásával, alig minden 5. internetező tervez valamilyen meglepetéssel készülni távolabbi rokonai számára. Közelebb álló barátainak pedig már csak minden 8., míg egyéb ismerőseinek, munkatársainak az internetezők alig 10 százaléka tervez ajándékot vásárolni.

A megfelelő karácsonyi ajándék és a vásárlás helyének kiválasztásában élen járnak az ár-összehasonlító oldalak, melyek idén az online tájékozódás elsődleges támpontját jelentik az internetes keresők (pl. Google, Bing stb.) és a különböző webáruházak kínálatát megelőzve.

A karácsonyi ajándékok online beszerzése előtt, az online vásárlók már tudatosan válogatnak a webáruházak ajánlatai között. A legfontosabb szempont továbbra is az ár, de egyre erősebben jelen van a szempontok között a kiszemelt webáruház megbízhatósága és számos minőségi, kényelmi szempont is komoly szerepet játszik az online vásárlás helyének meghatározásában. Ilyen például a szállítási- és átvételi módok közti választás lehetősége, az ár-összehasonlító oldalak találatai, a választék nagysága, a termékvélemények, vagy épp az, hogy a termék a rendelés idejében raktárkészleten van-e.