A végrehajtási szabályok értelmében az adós nyugellátásából, korhatár előtti ellátásából, szolgálati járandóságából, táncművészeti életjáradékából és átmeneti bányászjáradékából legfeljebb 33 százalékot lehet levonni - olvasható a portálon.

Ez azonban csak az általános szabály, ugyanis bizonyos esetekben a levonás magasabb is lehet. A végrehajtási törvény értelmében a levonás a nyugellátásnak legfeljebb 50 százalékáig terjedhet gyermektartásdíj, illetve jogalap nélkül felvett nyugdíj esetében.

Több letiltás esetén a levonás szintén a nyugellátásnak legfeljebb 50 százalékáig terjedhet.

Hasonlóan alakul a végrehajtás szabálya, ha az adós valamely megváltozott munkaképességű személyeket megillető járandóságban részesül (rehabilitációs ellátás vagy rokkantsági ellátás, valamint kivételes rokkantsági ellátás).

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiból - a nyugdíjhoz hasonlóan - legfeljebb 33 százalékot lehet levonni. Azonban a levonás az ellátás legfeljebb 50 százalékáig terjedhet gyermektartásdíj és a megváltozott munkaképességű személyeknek járó, jogalap nélkül felvett ellátás tekintetében. Több letiltás esetén szintén irányadó az a szabály, hogy a levonás a megváltozott munkaképességű személy ellátásaiból ellátásának legfeljebb 50 százalékáig terjedhet.