Ennyivel beljebb vannak a nyugdíjukra spórolók

A pénztári megtakarításhoz járó adókedvezménnyel az idén 32,6 milliárd forintot spórolnak a tagok.
Csernátony Csaba, 2019. május 19. vasárnap, 08:45
Fotó: Getty Images

Egy év alatt több mint 90 ezerrel nőtt az önkéntes pénztári adókedvezményeket igénybevevők száma - mondta az MTI-nek Izer Norbert illetékes államtitkár.

Beszélt arról is, hogy összesen több mint 800 ezer ember - a kedvezmény miatt - összesen 32,6 milliárd forintnyi adót spórolhat meg az idén, csaknem 5 milliárd forinttal többet, mint tavaly. Izer Norbert szerint ez a pénzügyi és adótudatosság egyre erőteljesebb elterjedésének is köszönhető.

Hétfőn lejár a szja-bevallási határidő, azoknak, akik adókedvezményt igényelnek, érdemes átnézniük a NAV által készített tervezetet - mondta Izer Norbert. Közel 100 ezer, két vagy több pénztárba befizető magánszemélynek döntenie kell arról, hogyan osztja meg az adókedvezmény összegét. Erre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön fel is hívja az érintettek figyelmét, és nincs más dolguk, mint kiválasztani, hogy melyik pénztárba utalja a NAV a visszajáró adó összegét.

Minden nyugdíjcélú befizetés után igénybe vehető a kedvezmény, ennek összege a befizetések 20 százaléka, de maximum egy évben 150 ezer forint. Ha valakinek több nyugdíj célú megtakarítása is van (NYESZ, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár), akkor az adókedvezmény éves korlátja még magasabb: 280 ezer forint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2019.05.20 17:15

@tlg01: A pénztárak 1994-ben alakultak meg, azóta már szinte mindenkinek lehetne egy kis pénze.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.05.19 10:42

spórolni az tud akinek van pénze...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html