Ennyivel élünk rosszabbul, mint az osztrákok

Luxemburg és Ausztria számít az EU leggazdagabb országának mind az egy főre jutó GDP-t, mind az egyéni fogyasztást tekintve, míg Magyarország úgy van a sereghajtók között, hogy az elmúlt években még a visegrádi államokhoz sem sikerült közelebb kerülnie. A sógorok kétszer jobban élnek, mint mi, tőlünk nézve a legtöbb országban drágaság van.
Napi.hu, 2014. június 18. szerda, 17:28
Fotó: Napi.hu

Frissített ár-, árfolyam-, GDP- és fogyasztási statisztikákat közölt szerdán az Eurostat a kontinens 37 országáról, de egyik alapján sem állítható, hogy Magyarország jobban teljesítene. (Főleg, ha idevesszük a hazai adóterhelés növekedését is, amiről részletesen itt olvashat.)

Az egy főre jutó GDP terén utcahosszal vezeti a listát Luxemburg, az ország az EU-28 átlagának több mint két és félszeresét produkálja. Ennek magyarázata nem kis részben az, hogy a luxemburgi GDP-t számos külföldi munkavállaló is termeli, ám ők nem számítanak bele az ország rezidens lakosságába. (Ráadásul az ingázó dolgozók jövedelmüket nem Luxemburgban költik el, hanem otthon, amivel a hazai fogyasztást gyarapítják.) Luxemburgot a nem EU-tag Norvégia és Svájc követi, majd Ausztria következik, a sereghajtó uniós ország Bulgária. Érdekes, hogy a háztartások anyai jólétét jobban tüköző mutató, az egy főre jutó egyéni fogyasztás mérőszáma (Actual Individual Consumption, AIC) nagyjából együtt mozog az egy főre jutó GDP-vel, de Luxemburg kivételt jelent. Itt ugyanis jóval kisebb Luxemburg előnye, Norvégiához hasonlóan az EU-átlag közel 140 százalékán áll.

Forrás: Eurostat
Nagyobb méretért kattintson!

Magyarország az egy főre jutó GDP-t tekintve az EU-28 átlagának kétharmadát (67 százalék) hozza, az AIC-t tekintve viszont valamivel nagyobb a távolság.

Hajszállal közelebb kerültünk az EU-átlaghoz mind a GDP, mind az AIC terén 2010 és 2013 között, de ez az egyetlen százalékpontnyi javulás már 2011-ben bekövetkezett, azóta stagnálás történik. A visegrádi négyekhez másik három országához viszonyított lemaradásunk ugyanakkor nem csökkent, sőt, irigykedve figyelhetjük Lengyelországot, amely jelentős felzárkózást felmutatva már 2012 óta magasabb AIC-értéket produkál, mint a régiós GDP-rangsort vezető Csehország.

Forrás: Eurostat
Nagyobb méretért kattintson!

Az, hogy a magyar AIC az EU-átlag csupán 63 százalékán áll, a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átlagos német és osztrák háztartások (rendre 125 és 119 százalék) kétszer olyan jól élnek, mint a magyarok. A tengerparti nyaralásból hazatérve talán meglepő lehet, de az EU-tagállamok között - a sereghajtó Bulgária és Románia mellett - Horvátország szintén gyengébben áll az uniós átlaghoz képest a fogyasztás és az egy főre jutó GDP terén, mint Magyarország.

Az uniós átlaghoz viszonyított árszínvonalat tekintve szintén a sereghajtók között vagyunk, az EU-átlagához mérve 55 százalékon áll a magyar mutató, a 2010-es 57 százalék után - mindebben a forint gyengülése is szerepet játszik. Érdekesség, hogy itt Horvátország - összhangban az oda utazók tapasztalataival - jóval feljebb szerepel, az ottani árszínvonal 2013-ban az EU-átlag 65 százalékát érte el, miközben - Románia (51 százalék) és Bulgária (43 százalék) mellett Lengyelország (53 százalék) is olcsóbb helynek számít, mint Magyarország. (Mindebből adódik az, a Napi.hu által már tavaly is megfogalmazott tanács, hogy aki viszonylag olcsón akar tengerparton nyaralni, válassza Bulgáriát, vagy az EU-n kívüli európai országok közül Albániát /szintén 43 százalék/, esetleg Montenegrót /50 százalék/). A legdrágább országnak Dánia számít, 144 százalékos értékkel.

Forrás: Eurostat
Nagyobb méretért kattintson!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drama, 2014.06.19 09:14

Tisztelt hozzászólók!
A probléma az, hogy a jelenlegi rezsim egy bizonyos TÁRSADALMI réteg, a FELSŐKÖZÉPOSZTÁLY érdekeit, habitusait, "elitségét" preferálja, ENNEK AKAR KEDVEZNI: és ennek igen széles társadalmi bázisa illetve gyökere van!
...történelem: nézzük meg a "jobboldali" eszmék, táborok, politikai formációk és társadalmi csoportusolásokat a 20. század elejétől kezdve( lásd Horthy-éra felsőközéposztályiságát): UGYANEZEN HÍVÓSZAVAKKAL opponál Orbán!
De nézzük tovább:
anno 2010-ben a nagy elosztórendszerek átalakításakor az Orbán szavazók DE FŐLEG A BÉKEMENETES "KERESZTÉNYEK" KÉJESEN ÖRÜLTEK annak: hogy az eddig is leszakadó rétegeket, a gazdasági válság VESZTESEIT(rokkantak, munkanélküliek,segélyezettek) ellátását szűkítették: sőt: azok a propapaganda szövegek: "úgy kell nekik, eddig a MI(sicc) pénzünkön élete"k...a mai Magyarországon táptalajra leltek!
Ezt csak fokozta a progresszivitást elhagyó 1 kulcsos adórendszer: ami Ferge Zsuzsáék szerint is RONCSOLTA az egyes társadalmi rétegek közötti EMPÁTIÁT, PÁRBESZÉDET!
..sőt a Békemenetesek KIFEJEZETTEN az "elit",a gazdag budai kerületekből kerülnek ki(nem véletlen, hogy DIREKTBE a CÖF a Széna-térről indítja RENDRE a Békemeneteket)
Vagyis összefoglalva:
ezek a statisztikák, csak a "mélyből", abvalamikori középosztály részére mutatnak valamiféle IGAZSÁGOT, a rezsim kegyeltjei, a felsőközéposztály elitje számára ez egy valóságos "paradicsomi" ország!
Őket egyáltalán nem érdeklik ezek a statisztikák, kimutatások, a jövedelemolló rohamos szétnyílása stt..
Nem véletlen: hogy ez a keresztény-felsőközéposztályi "elit" kinevelte magának azt az(ál)értelmiségi réteget, akit a 21. század DZSENTRI ELITJÉNEK tekinthetünk: lásd Lázár: "mindenki annyit ér, amennyije van"
És a Fidesz szavazók szociológiailag, pszichológiailag, kultúrálisan, és NEVELTETÉSILEG valóban ÍGY ÉRZIK és GONDOLJÁK!!!
..nem véletlen, hogy Nyírő József és Wass Albert náluk maga a megtestesült "értelem" :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.06.19 08:58

@Vote: érthetetlen számomra, hogy minél többet van kormányon a fidesz, te annál messzebb mész vissza az időben , hogy felelőst találjál a mai keserves gazdasági helyzetre...
még pár év kormányzás és te újra az elhibázott rendszerváltásnál fogsz tartani, miközben a hasonló folyamatokon átesett v3-ak folyamatosan zárkóznak fel az eu átlagához...
vajon mikor jön el az idő, amikor a fidesz és követői felvállalják saját felelősségüket?
ha téged olvaslak, soha.
és ez nem azért gond mert sérül az általános igazságérzet, hanem azért mert a hibás döntések visszacsatolása és kijavítása nélkül nem lehet hatékonyan fejlődni... ez a "hibátlan" kormány átka... talán egy nap felnősz és megérted...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.19 08:06

Pár napja voltam odakint. Semmiféle GDP adatot nem ismerek, alapélelmiszereket vettem.
A fél kilónyi kenyér a BIllában és a Sparban ugyanannyiba kerül, mint itthon.
A tej egy kicsit drágább ( de sokkal finomabb).
A hús drágább.
Az árak egyébként nagyjából hasonlóak az itthoniakhoz.
A keresetek viszont kétszeresek.

Ha kétszeres keresetből ugyanannyit kell nagyjából élelmiszerre költeni, mint nálunk, akkor már annyira rossz nem is lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.19 06:44

@Vote:

ha már leszakadásról beszélsz

a leszakadás 2001-ben kezdett látszódni, akkor kezdte az orbán-kormány 2000-es kiigazításait termelni, mert akkor nyúltak bele a gazdaságba (nézd vissza, mondom..pl. az államadósság vagy 3%-kal nőtt..a GDP is rohamosan visszaesett..ha maradnak még egy kicsit, lehet, hogy recesszióba is esünk)

bocsi az előző melléütésekért..még korán van..:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.19 06:40

@Vote:

ebben az országban minden kormány mindig azt ígérte, hogy jobb lesz..majd..kicsit..

és nem, az istennek sem jött össze

ki kell, hogy ábrándítsalak, az első Orbán kormánynak a legfőbb érdeme az volt, hogy valamivel több, mint két évig hozzá sem nyúlt a gazdasághoz..
amint megtette, romlottak a mutatók..rohamosan el kezdett csökkeni a GDP, az államadósság azonnal növekvő pályára állsz


az, amiről te beszélsz, az a Bokros -csomag volt (aminek eredményeibe beleültek)..
nézd már vissza, hogy az államadósság mikor ketdett növekedni


summa summárum, meg kell állapítsam, hogy az egyetlen működő, jól máködő gazdaságpolitika volt..ami amellett, hogy stabilizálta a gazdaságor, hihetelen módon (vagy 17=-kal..és nem trükkökkel, mint most)..csökkentette az államadósságot, nem élte fel a jövőt.. ésa növekedést, sőt..
és ez a horn-kormány alatt volt..az alatt a horn-kormány alatt, amire képelen lettem volna szavazni, de így utólag meg kell, hogy mondjam..az eddigi legsikeresebb kormány volt (első néhány évében)..

és ez bizony szomorú..és édeskevés eredmény, nem csoda, hogy itt tartunk, ahol

aztán jöttek a fijjúk...elkezdték ezt a megosztó politikát, az ország szétszakítását, megosztását..igen nagy sikerrel amúgy (emlékszem, amikor még a fű is tudott balos, vagy jobbos lenni..agyrém)...azóta sehova nem jutunk, ha az egyik arra tolja a szekeret, a másik visszafele..
ez van, nem is értem, miért gondoljuk, hogy valahova is jutunk...hiszen itt dagonyázunk a sárban..de ezt csak önmagunknak köszönhetjük..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html