Frissített ár-, árfolyam-, GDP- és fogyasztási statisztikákat közölt szerdán az Eurostat a kontinens 37 országáról, de egyik alapján sem állítható, hogy Magyarország jobban teljesítene. (Főleg, ha idevesszük a hazai adóterhelés növekedését is, amiről részletesen itt olvashat.)

Az egy főre jutó GDP terén utcahosszal vezeti a listát Luxemburg, az ország az EU-28 átlagának több mint két és félszeresét produkálja. Ennek magyarázata nem kis részben az, hogy a luxemburgi GDP-t számos külföldi munkavállaló is termeli, ám ők nem számítanak bele az ország rezidens lakosságába. (Ráadásul az ingázó dolgozók jövedelmüket nem Luxemburgban költik el, hanem otthon, amivel a hazai fogyasztást gyarapítják.) Luxemburgot a nem EU-tag Norvégia és Svájc követi, majd Ausztria következik, a sereghajtó uniós ország Bulgária. Érdekes, hogy a háztartások anyai jólétét jobban tüköző mutató, az egy főre jutó egyéni fogyasztás mérőszáma (Actual Individual Consumption, AIC) nagyjából együtt mozog az egy főre jutó GDP-vel, de Luxemburg kivételt jelent. Itt ugyanis jóval kisebb Luxemburg előnye, Norvégiához hasonlóan az EU-átlag közel 140 százalékán áll.

Forrás: Eurostat
Kép: Nagyobb méretért kattintson!

Magyarország az egy főre jutó GDP-t tekintve az EU-28 átlagának kétharmadát (67 százalék) hozza, az AIC-t tekintve viszont valamivel nagyobb a távolság.

Hajszállal közelebb kerültünk az EU-átlaghoz mind a GDP, mind az AIC terén 2010 és 2013 között, de ez az egyetlen százalékpontnyi javulás már 2011-ben bekövetkezett, azóta stagnálás történik. A visegrádi négyekhez másik három országához viszonyított lemaradásunk ugyanakkor nem csökkent, sőt, irigykedve figyelhetjük Lengyelországot, amely jelentős felzárkózást felmutatva már 2012 óta magasabb AIC-értéket produkál, mint a régiós GDP-rangsort vezető Csehország.

Forrás: Eurostat
Kép: Nagyobb méretért kattintson!

Az, hogy a magyar AIC az EU-átlag csupán 63 százalékán áll, a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átlagos német és osztrák háztartások (rendre 125 és 119 százalék) kétszer olyan jól élnek, mint a magyarok. A tengerparti nyaralásból hazatérve talán meglepő lehet, de az EU-tagállamok között - a sereghajtó Bulgária és Románia mellett - Horvátország szintén gyengébben áll az uniós átlaghoz képest a fogyasztás és az egy főre jutó GDP terén, mint Magyarország.

Az uniós átlaghoz viszonyított árszínvonalat tekintve szintén a sereghajtók között vagyunk, az EU-átlagához mérve 55 százalékon áll a magyar mutató, a 2010-es 57 százalék után - mindebben a forint gyengülése is szerepet játszik. Érdekesség, hogy itt Horvátország - összhangban az oda utazók tapasztalataival - jóval feljebb szerepel, az ottani árszínvonal 2013-ban az EU-átlag 65 százalékát érte el, miközben - Románia (51 százalék) és Bulgária (43 százalék) mellett Lengyelország (53 százalék) is olcsóbb helynek számít, mint Magyarország. (Mindebből adódik az, a Napi.hu által már tavaly is megfogalmazott tanács, hogy aki viszonylag olcsón akar tengerparton nyaralni, válassza Bulgáriát, vagy az EU-n kívüli európai országok közül Albániát /szintén 43 százalék/, esetleg Montenegrót /50 százalék/). A legdrágább országnak Dánia számít, 144 százalékos értékkel.

Forrás: Eurostat
Kép: Nagyobb méretért kattintson!