Ennyivel győzhetett a Fidesz (reagálásokkal frissítve)

A Nézőpont felmérése szerint a Fidesz-KDNP 48 százalékot kapott, az LMP bejutott, míg a Századvég szerint utóbbi akár ki is maradhat az Országgyűlésből. Az Index mandátumbecslése szerint megint meglehet a kétharmad. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)
MTI, 2014. április 6. vasárnap, 19:17
Fotó: Napi.hu

A jobboldal-közelinek tartott Nézőpont Intézet exit poll felmérése szerint a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a "kormányváltó összefogásra" 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék.

Az exit poll eredmények ismeretében "még bizakodóbbak vagyunk" - jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója vasárnap, az országgyűlési választás hivatalos befejezését követően, este hét óra után tartott sajtótájékoztatóján, a Fidesz-KDNP eredményváró központjában, a budapesti Bálnában.
Megállapítása szerint a parlamenti választás nyugodtan zajlott, az új választási rendszer jól vizsgázott, szabad és fair versenyt biztosított a jelölteknek és a jelölő szervezeteknek. Külön kitért arra, hogy a mozgássérült és a látássérült választóknak is könnyebb volt az idei voksolás.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: a mostani parlamenti választáson nagyságrendekkel kevesebb volt a jogsértés, mint a korábbiaknál.

A politikus átlagosnak minősítette a részvételi arányt, hozzátéve, hogy a végleges részvételi adatok csak később lesznek megismerhetők.

A vasárnap készített felmérés szerint más párt nem kerülhet be a parlamentbe.

A felmérést - amelyről a Nézőpont Intézet tájékoztatta az MTI-t - vasárnap 1200 ember telefonos megkérdezésével készítette a közvélemény-kutató. Ez egyben - és ezt már csak mi jegyezzük meg - azt is jelenti, hogy nem klasszikus exit pollról van szó, hiszen nem a szavazóhelyiségekből távozókat kérdezték ki, hanem szimpla telefonos közvélemény-kutatásról. Később a Nézőpont is pontosított: nem exit pollról, hanem választásnapi kutatásról van szó.

A szintén jobboldali Századvég szerint a Fidesz-KDNP 47-51 százalékot, a baloldali közös lista 19-23 százalékot, a Jobbik 18-22 százalékot, az LMP 3-7 százalékot hozhatott össze.

Az Index mandátumbecslése szerint éppen sikerült megszereznie vasárnap a kétharmados parlamenti többséget a Fidesz-KDNP-nek: számításaink szerint az éppen kétharmadot jelentő 133 képviselői helyük lesz. A baloldali pártszövetségnek 40, a Jobbiknak 21 képviselője lesz az új parlamentben, és becsléseink szerint az LMP-nek, ha csak kevéssel is, de sikerült átlépnie az 5 százalékos küszöböt, és így 5 képviselője lesz.

Úgy számoltak, hogy a 4,9 millió szavazó 47-48 százaléka, 2,3-2,4 millió támogatta a Fideszt, ennél körülbelül egymillióval kevesebben, körülbelül 1,3 millióan a baloldalt, míg a Jobbik az országos listán 1-1,1 millió szavazatot kapott. Az LMP-t 270-290 ezren támogathatták.

Az MSZP szóvivője abban bízik, hogy a 2002-höz hasonlóan most is téved az exit poll kutatás. Erről Veres Gábor vasárnap este negyed nyolc után beszélt az MTI-nek. A szóvivő a Nézőpont Intézet által közölt adatokról szólva azt mondta, az intézet kutatásaival nem szoktak foglalkozni, most sem tenné. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a 19 órakor nyilvánosságra hozott exit poll alapján a Fidesz magasan megnyerte a választást, az eredmények viszont megcáfolták ezt, a Fidesz veszített. Mint mondta, most is ebben bíznak.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője csalódottsággal vette tudomásul, hogy nem mentek el annyian szavazni, mint amennyi emberre számítottak. "Ez a demokrácia szempontjából nem jó" - mondta Bajnai, hangosan elgondolkodva arról, hogy ez a közöny vagy a félelem miatt lehetett-e így.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tamas970, 2014.04.07 09:12

@rk-koma: Illetve az se túl célravezető, ha hitelt vesztett kézből jön az az ajánlat. Márpedig Gyurcsány és Bajnai nemigazán vezeti azon politikusok listáját, akire az anyját bízná a magyar választó (hmm, anyósát esetleg:DDD)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rk-koma, 2014.04.07 08:57

@RealMan: Érdekeln a demokrácia felfogásod. A szó ugye ereditelig azt jelenti, hogy népuralom. Azaz bárminnyire is nem tietszik az embernek a többség véleménye illik elfogadnia. AMit tehet, az az amit Bajnai mester mondott, jobb és érthetőbb ajánlatot tenni a népnek. Nagyon nehéz azonban annak a szimpátiáját megnyerni, akit hülyének nézünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.04.07 08:48

Ez van, lehet keseregni , kifogásokat kreálni , de minek. Ez a baloldali akármi , egy rakás szar, csoda , hogy a jobbik is nem verte hülyére.
Manapság , kit érdekel a Gyurcsány , Bajnai,Fodor, avagy Bokros!!!!!
Ilyen töketlenséget, adó emelésekkel kampányolni!!!!!
Kellene, szükség lenne , egy hiteles baloldali pártra , de nem ezekkel a figurákkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.04.07 08:43

@tamas970:

"Legyen egy koncepció, egy megvalósítható program és jó kommunikáció. Sajna utóbbit hátráltatja a fidesz masszív fölénye, de azért korrupciós botrányok és veszekedés nélkül sokkal-sokkal jobb eredményt tudtak volna elérni."

Egyetértek. Teljesen alulról kell indítani egy új baloldali kezdeményezést elsősorban szakszervezeti bázisra, dolgozókra támaszkodva. Mivel a fidesz mindent meg fog tenni egy valódi baloldal létrehozása ellen (nem véletlenül indítottak a munka törvénykönyvével, amivel csökkentették a szakszervezetek jogait) , ennek ideje így kb. 16 év mire létrejön egy érdekképviseletként valóban használható formában.

Ennyi ideje viszont az ország folyamatosan elszegényedő rétegeinek már nincsen, mindenki a saját életében szeretne boldogulni. Ezért én úgy gondolom, hogy azok az emberek feladják, akik egy ilyen baloldalt képesek lennének itthon megteremteni, és egy 2012-höz hasonló elvándorlási hullám szemtanúi leszünk az elkövetkező 1,5-2 évben.

Mi pedig véglegesen Fehéroroszországi mintákra léptünk.

Az elkövetkezendő évek nyílván gazdasági nehézségeket hoznak majd az országban a közelgő világpiaci korrekció, illetve a jövő évi várható kamatemelési hullámok és a pénznyomdák kivezetése miatt, költségvetési kiigazítások sora kezdődik, ez okoz majd népszerűségvesztést a kormányoldalon, de egyrészt nem lesz alternatíva, másrészt minden valószínűség szerint leporolják a kötelező regisztrációt, amit ha ügyesen valósítanak meg kiszorítják az ellenszavazóik nagy részét.

A választási kamupártok - akik megjelenését az új tv. tette lehetővé - pl. a XVIII. kerületben simán látható, hogy pl. már most plusz egy képviselői helyet jelentettek a fidesznek, nélkülük nem hozták volna. A határon túli szavazók 90%-ot meghaladó mértékben szintén fideszre szavaztak, tehát látszik az, hogy nagyon a saját szájuk ízére szabják az országot.

De az is látszik, hogy ebben - totális gyakorlati egypártrendszer - több millió szavazó segítségére számíthatnak a társadalom többi részének közönye mellett.

Magyarország ezt érdemli, ez van. Ezt akarta, megkapta !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.04.07 08:27

@rw:

"A problémádat megoldaná ha csak listás, vagy csak egyéni választókerületek lennének."

Ez sem oldaná meg, mert a csak listás, és csak egyéni is ugyanilyen torz lenne, de a mostani is igazságtalanul torz, az is látszik.

A mostani töredékszavazatos kompenzációs rendszer, ill. az egyéni körzetekből származó képviselők túlsúlya összességében túlsúlyozza az egyéni kerületek jelentőségét, annyira, hogy olyan párt is tud 2/3-os többséget elérni, aki összességében a szavazatok kevesebb mint felét szerezte meg.

Azzal, hogy egyetértesz a fidesz ilyen mértékben torz választási rendszerével - amit bármiféle kompromisszum nélkül tökegyedül vert keresztül - nehéz téged nem fideszesnek látni, már megbocsáss.

Ha neked az a rendszer tetszik, amiben egy olyan párt jut totális hatalomhoz, aki a szavazatok kevesebb mint felét szerezte meg összesen, akkor nem tudom mégis milyen véleményre számítasz gondolkodás után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html