A forgalomban lévő készpénz értéke egy hónap alatt 70,7 milliárd forinttal, 1,7 százalékkal emelkedett és elérte a 4228,4 milliárd forintot - derül ki az MNB legfrissebb mérlegstatisztikájából. Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest a növekedés 592,3 milliárd forint, 16,3 százalék.

A készpénzállomány növekedése 2012-2013 fordulóján kezdődött, amikor az MNB monetáris lazításba kezdett és a bankbetétek kamatai esni kezdtek. Amikor a jegybank 6,75 százalékra csökkentette a korábban 7 százalékos kamatszintet, a készpénzállomány még 2600 milliárd forint körül alakult.

Az állomány felfutásában emellett olyan tényezők is szerepet játszottak, mint a pénzügyi szektor terheinek növekedése, amelynek következtében a bankolás is megdrágult és a 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel sem az elektronikus fizetési formák irányába terelte az embereket. Az MNB pénzforgalmi statisztikájából tudjuk, hogy 2012 vége és 2015 közepe között félmillió magyarországi számlát szüntettek meg. Ez különösen a magánszemélyek forintszámláit érintette. Ezeken túl a gazdasági növekedés és a fogyasztás felfutása is emelte pénz, így a készpénz iránti igényt.

Ennek tükrében nem lenne meglepő, ha az a 4,8 milliárd forint, amelyet az MNB 2014-ben papírpénz és érmegyártásra fordított, az idén átlépné az 5 milliárd forintot. Különöse tekintettel arra, hogy a 10 és 20 ezresek is megújultak. Utóbbival éppen hétfőtől találkozhatunk.