Ennyivel maradt kevesebb a zsebünkben

A fogyasztói árak novemberben átlagosan 1,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak - közölte a KSH.
Napi.hu, 2016. december 8. csütörtök, 09:10
Fotó: Reuters

Az elmúlt egy év alatt a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerekért 0,7 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a cukor ára 16,3, az étolaj ára 3,9, a csokoládé és kakaó ára 3,2 százalékkal nőtt, a sertéshúsé 8,2, a tojásé 3,5, a baromfihúsé 2,8 százalékkal csökkent.

Átlag felett drágultak a szeszes italok, dohányáruk (2,1 százalék) és a szolgáltatások (1,8 százalék). Az egyéb, azaz a gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek ára 1,0 százalékkal nőtt, ezen belül a járműüzemanyagoké 0,6 százalékkal. A ruházkodási cikkek átlagosan 0,6 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkekért 0,8 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Egy hónap alatt, 2016. októberhez viszonyítva, a  fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerekért 0,4 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a tejért 2,4, a sajtért 1,5, az étolajért 1,3, a sertéshúsért 0,9 százalékkal.

Csökkent a csokoládé és kakaó (-1,6 százalék), a száraztészta (-0,7 százalék) és a liszt (-0,5 százalék) ára. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (0,8 százalékkal). A szeszes italok, dohányáruk ára 0,2, a háztartási energiáé 0,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások ára átlagosan nem változott. Az egyéb cikkekért 0,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,1 százalékkal.

Az első 110 hónapban az előző év azonos időszakához képest a  fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK