Ennyivel támogatja Erdélyt a magyar kormány

A kabinet idén mintegy 110 millió forinttal támogatja az erdélyi épített örökség megőrzését, és mintegy 90 millió forintot szán erdélyi közösségi célú programokra - mondta Soltész Miklós sajtótájékoztatón.
MTI, 2016. január 10. vasárnap, 11:28

A két támogatási területen az elmúlt két évben 210 millió forint, illetve 161 millió forint támogatás jutott az erdélyi intézményeknek - ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Megannyi erdélyi műemléktemplom, parókia ebből a támogatásból újult meg, és ebből a forrásból jutott támogatás az erdélyi magyar közösségek programjaira is.

Több projekt van folyamatban

Bejelentette, hogy 2016-ban is folytatódik két egyházi kötődésű erdélyi iskola támogatása. A gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium 2014-ben átadott tornaterme alagsorába tervezett úszómedence megépítéséhez nyújt 50 millió forint támogatást a tárca, a református egyház felügyelete alatt működő nagyszalontai Arany János Gimnázium pedig idén 100 millió forintot kap a megkezdett építkezés befejezésére.

A gyimesfelsőloki tanintézet eddig mintegy 350 millió forint, a nagyszalontai pedig mintegy 560 millió forint magyar állami támogatást kapott.

Soltész Miklós azt is elmondta, hogy erdélyi igényléseket is várnak a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából meghirdetett pályázatokra. Az idén 370 millió forint forrás áll rendelkezésre négy pályázati területen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

granatvirag, 2016.01.10 12:08

Szégyellje magát ez a briuganti kormány a szavazatvásárlás miatt amit az igaz magyarok ellenünk követnek el a mi pénzünkön megvásárolja őket, itthon meg rohad minden. savazzatok a fidessre, agyhalottak továbbra is. az erdélyi igaz magyarok meg jöjjenek ide élni, majd akkor meglátjuk milyen vígan fognak a fidess maffiára szavazni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html