ENSZ-tisztviselő: megfelelő regisztrációs eljárás és ellátás kell

Egyszerűbb regisztrációs eljárásra, megfelelő ellátásra van szükségük azoknak, akik nemzetközi védelmet keresve érkeznek Magyarországra - mondta Vincent Cochetel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) európai elnökségének igazgatója (képünkön) keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten. Szerinte a magyar hatóságok a nehéz körülmények ellenére jó munkát végeznek.
MTI, 2015. szeptember 8. kedd, 20:06
Fotó: Napi.hu

A tisztviselő kiemelte: azt kérik a magyar hatóságoktól, tegyék könnyebbé a regisztrációs eljárást és engedjék a humanitárius szervezeteknek, hogy segítsenek a határ közeli gyűjtőpontokon lévőknek, illetve javítsák a menedékkérők fogadásának körülményeit. Azt is szeretnék, ha a nemrégiben elfogadott új jogszabályokat az uniós és a nemzetközi joggal összhangban hajtanák végre, különben káosz alakulhat ki. Továbbá azt kérik, hogy tegyenek különbséget azok között, akiknek nemzetközi védelemre van szükségük, és azok között, akiknek nincs - magyarázta.

Vincent Cochetel hangsúlyozta: felelősségvállalásra, kiszámíthatóságra, szolidaritásra és bizalomra van szükség, mert egyetlen ország sem küzdhet meg ezzel a helyzettel egyedül. Kifejtette: jelenleg mintegy 30 ezer ember van Görögországban, és naponta 3 ezren indulnak el Macedónia, Szerbia és Magyarország felé. Október vége előtt várhatóan nem változik a helyzet, akkor majd nehezebbé válik az átkelés az Égei-tengeren, és emiatt átmenetileg csökkenhet az ide érkezők száma, de márciusban valószínűleg ismét növekszik - közölte.

Emlékeztetett: a szíriai helyzet miatt 4 millió szíriai van a környező országokban, ehhez képest Magyarországra idén eddig 150 ezren érkeztek. Ez ugyan nagy nyomást jelent Magyarországnak és a többi országnak, amelyeket a menekültek útjukon érintenek, de a helyzet kezelhető - jelentette ki.

Az UNHCR tisztviselője elmondta: nagyrészt menekültekről van szó, 85 százalékuk szíriai, afgán vagy iraki. Ugyan vannak köztük olyanok, akik csak szíriainak mondják magukat, és vannak gazdasági bevándorlók is, de a nagy részük akkor is menekült, és Európának felelős választ kell adnia erre a helyzetre - vélekedett.

Cochetel köszönetet mondott a magyaroknak, akik segítik az úton lévő menekülteket, valamint a hatóságoknak, amelyek meglátása szerint a nehéz körülmények ellenére jó munkát végeznek. A magyar rendőrség összességben jól látja el feladatát - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.09.08 20:40

@isabella: urópa felelős válasza az lenne erre a helyzetre, hogy visszavinné őket a gazdag arab államokhoz, a menekültekkel együtt letáborozna, és nem tágítana addig, amíg az arab testvéreiket be nem fogadják. Semmivel sem szegényebbek mint Európa.


..így van ,csak a háttérhatalom fel akarja hígítani az europai lakosságot ,olcsó rabsdzolgákkal ,akinek nem kell 2000 eorós bér ,nem kell 6 hét szabadság ,egyéb jólét !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2015.09.08 20:34

@Ezt-neked: "Európa felelős válasza az lenne erre a helyzetre, hogy visszavinné őket a gazdag arab államokhoz, a menekültekkel együtt letáborozna, és nem tágítana addig, amíg az arab testvéreiket be nem fogadják. Semmivel sem szegényebbek mint Európa. Az amerikai elnöknek pedig csak annyit, lehet, hogy gazdag Európa, de Európában sokkal több munkanélküli van, mint az USA-ban. Kuwait! Kuwait! Egyszerűen kész röhej, hogy ahol a világ kőolaj- és földgázkincse van, Európára szorul, ahol nincs semmi."

Tessék mondani, a Magyarok vajon miért nem mennek tömegesen Svájcba, ott van zsé bőven?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.08 20:32

,,Egyszerűbb regisztrációs eljárásra, megfelelő ellátásra van szükségük azoknak, akik nemzetközi védelmet keresve érkeznek Magyarországra?

A libsiknek megfogalmazom másképpen, mit jelent ez.

Az egyszerűbb azt jelenti, hogy gyorsabb. Már csak kézfeltartással
kell a menekülteknek jelezni, hogy ki NEM kér menedék jogot, azt visszatoloncolják, a többi jöhet is.

A megfelelő ellátás télen azt fogja jelenteni, hogy akár a magyar családoknak is kötelező lesz majd befogadni a rövidnadrágba érkező muzulmánokat, akikkel aztán már együtt imádkozni is kötelező lesz, nehogy megalázza a vendéglátó őket a hitükben. Ha valamelyik magyar
a fejét veszíti, az csak is a magának kereste a bajt.

Ki ebből a kulturális akollá válni akaró EU-ból, amíg nem késő, mert legfeljebb fél évünk van lépni. A V4-eken kívül már azokkal,határos országok együttműködése is kell, hogy ne váljunk Magyar Kalifátussá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2015.09.08 20:26

@isabella: "Európa felelős válasza az lenne erre a helyzetre, hogy visszavinné őket a gazdag arab államokhoz, a menekültekkel együtt letáborozna, és nem tágítana addig, amíg az arab testvéreiket be nem fogadják. Semmivel sem szegényebbek mint Európa. Az amerikai elnöknek pedig csak annyit, lehet, hogy gazdag Európa, de Európában sokkal több munkanélküli van, mint az USA-ban. Kuwait! Kuwait! Egyszerűen kész röhej, hogy ahol a világ kőolaj- és földgázkincse van, Európára szorul, ahol nincs semmi."

Tessék mondani, magácska helyből ilyen buta, vagy nekifutásból?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.09.08 20:19

Európa felelős válasza az lenne erre a helyzetre, hogy visszavinné őket a gazdag arab államokhoz, a menekültekkel együtt letáborozna, és nem tágítana addig, amíg az arab testvéreiket be nem fogadják. Semmivel sem szegényebbek mint Európa. Az amerikai elnöknek pedig csak annyit, lehet, hogy gazdag Európa, de Európában sokkal több munkanélküli van, mint az USA-ban. Kuwait! Kuwait! Egyszerűen kész röhej, hogy ahol a világ kőolaj- és földgázkincse van, Európára szorul, ahol nincs semmi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html