ENSZ: romlott a magyarok életminősége

Egy hellyel csúszott vissza Magyarország a az ENSZ életminőséget vizsgáló ranglistáján, a régióból Csehország és Szlovákia mutatója jobb a hazainál - írja a Világgazdaság.
NAPI, 2010. november 12. péntek, 07:57
Fotó:

Egy hellyel lépett vissza Magyarország az ENSZ életminőséget vizsgáló ranglistáján - olvasható a Világgazdaság mai számában.

A felmérés alapján továbbra is Norvégiában, Ausztráliában és Új-Zélandon a legjobbak az életkörülmények. Az ENSZ fejlesztési programja (UNDP) szerint ezekben az országokban kiemelt figyelmet szentelnek az életminőséget meghatározó tényezőknek - például az egészségügynek, az oktatásnak -, és az életszínvonal is kimagaslóan jó. Magyarország a közelmúltban közzétett lista szerint ezen mutatók alapján a harminchatodik a sorban, 2005-höz képest egy lépést hátrálva - írja a lap.

Szlovákia 5 hellyel javítva a 31., Csehország pedig 2 hellyel történő visszaesése ellenére a 28. helyen áll.

A jelentésből kiderül, hogy a fejlődők gyors tempóban zárkóznak fel a fejlettekhez: a legnagyobb utat az Omán, Kína, Indonézia és Dél-Korea tette meg.

A többdimenziós szegénységi indexben vizsgált 103 ország népességének harmadánál, csaknem 1,7 milliárd embernél mutattak ki akut nélkülözést az egészségügyi ellátás, az oktatás és egyéb életfeltételek terén, 1,3 milliárdra azok száma, akik napi a szegénységi küszöböt jelentő 1,25 dollárból vagy kevesebből élnek. A 2008-ban kirobbant krízis következtében világszerte 34 millióan veszítették el az állásukat, és több mint 64 millió ember napi jövedelme esett vissza a szegénységi küszöb alá.

HOZZÁSZÓLÁSOK