A Napi Gazdaság által közölt összegzés szerint összességében a módosító javaslatok életszerűbbé tennék a rendszert és lényegében kevesebb közmunkást lehetne kizárni a rendszerből.

Az eredeti verzió szerint ugyanis kizárták volna a közmunkából azokat, akik a felajánlott idénymunkát visszautasítják, illetve a közös megegyezéssel távozókat, és a munkáltató azonnali felmondásával állásukat vesztőket. A mostani indítvány a közös megegyezést kivenné a tervezetből, és a járási munkaügyi szervezetekre bízná az állásvesztés okainak ellenőrzését.

Az egyszerűsített foglalkoztatással munkaerőt kereső vállalkozások a jövőben május és november elseje között munkaerőigényüket a tervezett foglalkoztatás helyének megfelelő település polgármesterénél is bejelenthetik. Czombáék javaslata törölné a tervezetből azokat a részeket, amelyek a polgármesterek munkaerő-közvetői szerepét írnák elő, azaz a polgármestereknek nem kellene az általuk alkalmasnak gondolt helyi álláskeresők listáját megadni a munkaadónak, és javaslatot tenni róluk a járási foglalkoztatási szervnek, illetve jelenteni, ha az érintettek nem fogadták el az idénymunka lehetőségét.

Az államtitkár javaslata kivenné a módosító javaslatból azt a részt is, amely előírná a járási munkaügyi hivatalnak, hogy folyamatosan tájékoztassa a polgármestereket a településeiken állást keresőkről.