Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten elérte azt az egyébként közepesnek számító szintet, ami az arra érzékenyeknek már tüneteket okozhat. Ezért az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) figyelmeztető jelzést adott ki az ország túlnyomó részére - közölte az ÁNTSZ.

A Dunántúlon csak a tatabányai mérőállomás környékén nem éri el a parlagfű pollenkoncentrációja a "figyelmeztetés" szintet. Az Északi-középhegység területén, illetve attól délre, egészen Szolnokig, illetve a Tisza vonaláig, továbbá a szegedi mérőállomás környékén sem kell még tünetekkel számolniuk a parlagfűre érzékenyeknek. Az Alföld nagyobb részén azonban a citromsárga, figyelmeztető jelzés van érvényben.

Az ÁNTSZ felhívja a parlagfűre érzékenyek figyelmét arra, hogy - amennyiben eddig még nem tették meg - kezdjék el szedni gyógyszereiket. A most kiadott "figyelmeztetési" fokozatnál eggyel magasabb, I. fokú riasztási szintnél a tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek. Így előfordulhat tüsszögés, nátha-jellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torokviszketés, torokköszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet.

Az OKK előrejelzése alapján ezen a héten az ország egyes részein már elérheti a magas koncentrációt az átlagos pollenterhelés, számítani lehet az I. fokú riasztás kiadására. A parlagfű szezon csúcsa - az időjárástól függően - az idén várhatóan augusztus utolsó két hetének valamelyikére esik majd.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül is elérhető.