Az I. falusi vendégasztal konferencia témáját az tette időszerűvé, hogy sok falusi szállásadó már nem mezőgazdasági termelő, így a vendégasztalra vonatkozó előírások rájuk nem vonatkoznak - mondta a főtitkár. Viszont ezek a szállásadók is szeretnének helyben készült élelmiszereket és tájjellegű specialitásokat kínálni vendégeiknek, ezért szükség van a vendégasztal higiéniai feltételeinek egységes szabályozására.

A főtitkár jelezte, hogy az eszmecserét a Fatosz a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesületével (FVSZE) közösen szervezte. Az egyesület a Magyarországon működő vendégasztal-szolgáltató magánszemélyek, és kistermelő vendégasztal-szolgáltatók összefogása nyomán jött létre, és tevékenységével népszerűsíteni kívánja a háziétel-készítés hagyományait, továbbá meg kívánja őrizni a vidéki tájkonyha jellegzetességeit.

Szalay-Zala Andrea beszámolt arról is, hogy az idén is megrendezik a Vidékjáró eseménysorozatot, amely több tematikus napból áll majd, és a népi gasztronómiára a falusi vendégasztal-szolgáltatásra, valamint a kézműves élelmiszer-manufaktúrák kínálatára szeretné felhívni az érdeklődők figyelmét. Az első ilyen rendezvényt húsvétkor tartják, amikor a vidéki manufakturális sajtkészítők termékeit népszerűsítik az érdeklődőknek.