Abban az esetben, ha friss fogyasztásra vásárolunk, figyeljünk a mértékletességre, mivel az eper rendkívül romlandó, így csak azt a mennyiséget vigyük haza, amit 1-3 napon belül el szeretnénk fogyasztani.

Az áru válogatása során kerüljük a penészes, fakó színű, sárgás-zöldes foltos terméseket. Minden esetben mentes legyen nedvességtől, ütődéstől, kórokozótól, rothadástól, valamint idegen szagtól és íztől - olvasható az "Ételt csak okosan" oldalon.

Az eper nem utóérő növény, így csak érettet szabad vásárolni. A jó választás nemcsak az íz és külső megjelenés miatt szempont, hanem mert az éretlen és túlérett eper is jóval kevesebb C-vitamint tartalmaz, mint az optimális érettségi fokban lévő társaik.

Tárolás

Mivel rendkívül sérülékeny gyümölcs, így különös gondot kell fordítanunk a tárolására. Az eper a betakarítás után "tovább lélegzik", így romlásra hajlamosabb.

A legjobb, ha mosatlanul hűtőbe tesszük. 2 napig minden probléma nélkül tárolható, jelentős C-vitamin- és antioxidáns-veszteség nélkül, ezt követő tárolás esetén viszont az értékes tápanyagok részben megsemmisülnek.

Mivel az optimális páratartalom 90-95 százalékos a hűtőszekrényekben pedig ennél jelentősen alacsonyabb (körülbelül 80-90 százalékos páratartalom az állandó), így a hűtő zárt vagy fedett rekeszeiben érdemes tárolnunk az epret.

Ha az erkélyen termesztene

Az eper az a gyümölcs, amit könnyen lehet nevelni akár egy apró erkélyen is, ha rendszeresen kap vizet és tápanyagot, akkor egész nyáron lehet szüretelni.

Levél nélküli tőrózsával, illetve előnevelt palántával is megkezdhetjük a szamóca termesztését. Az utóbbi esetben a 8-10 centiméteres palántázó poharakban kapható palánták jóval gyorsabban meggyökeresednek és erőre kapnak, miután átültettük azokat a konténerekbe.

Használjunk laza, agyagos ültetőkeveréket, amely megtartja a vizet, de hagyja a felesleget eltávozni. Egy-egy tő kifejlett szamóca minden irányban, mintegy 60 cm helyet igényel. Ezért helyigénye miatt a kis méretű konténerekbe, mindössze 1-2 tő szamócát ültessünk.