Építésre lesz pénz az államosított iskolákban

Idén 91,5 milliárd forinttal, jövőre pedig az eredeti célelőirányzathoz képest további 136 milliárd forinttal többet költ a magyar állam a köznevelési és oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére - közölte Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkár Gyulán, sajtótájékoztatón.
MTI, 2016. július 15. péntek, 21:50
Fotó: Napi.hu

A kormány az elmúlt öt esztendőben, nemzeti és uniós forrásokból több mint 500 milliárd forintot költött ezekre a beruházásokra, s ez a folyamat sem az idén, sem a következő esztendőben sem lassul le - tette hozzá Palkovics László.

A magyar állam 2017 január elsejével átveszi az összes köznevelési intézményt, vagyis a végrehajtás során 58 tankerületi központhoz kerül az állami fenntartású iskolák működtetése. Az államtitkárság törekvései szerint mindebből szinte semmit nem szabad észrevenniük az adott iskola pedagógusainak és diákjainak, hiszen a kormány biztosítja az iskolák működtetéséhez szükséges forrásokat.

A tankerületi központok önálló gazdálkodást fognak folytatni, így az oktatásban szükséges döntéshozatal lényegesen közelebb kerül az adott iskolákhoz, mint a korábbi gyakorlat szerint.

Mindemellett a következő időszakban létrejönnek a tankerületi tanácsok is, amelyekbe várják a térségi önkormányzatok vezetőit, a vállalkozások, valamint a szülők képviselőit is. Így az adott iskolák szakmai munkájában is komoly beleszólása lesz az adott településen élő polgároknak.

Az államtitkár szavait megerősítette Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere (Fidesz) is, aki elmondta, hogy az üdülőváros - eleinte mint fenntartó - a korábbi években több mint 500 millió forintot költött állami és uniós segítséggel az iskolái fejlesztésére, sőt már készen vannak azok a tervek is, amelyek a további fejlesztési célokat szolgálják. Az önkormányzat számára fontos, hogy ne álljanak le a korszerűsítések. Ugyan már sem fenntartója, sem működtetője az iskoláknak Gyula városa, az ingatlanok tulajdonosaként azonban továbbra is felelősséget érez a közoktatásért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2016.07.15 22:23

Most akkor hol is tartunk a költséghatékonységban 2010-hez képest???

Mert egyre többet ölünk bele az államosított-központosított közoktatási rendszerünkbe...
Vagy mégis forrásokat vontak ki eddig belőle? (Most meg mégis pótolni kell?)

Szóval valaki itt állandóan és folyamatosan hazudik-hazudott!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html