Útépítési boom jön - ezermilliárdokról van szó

Csaknem 5000 milliárd forintot fordít út- és vasútépítésre Magyarország 2024-ig - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a Magyar Hírlappal.
Szepesi Anita, 2019. november 23. szombat, 12:14
Fotó: Getty Images

Mosóczi László azt mondta, hogy a beruházási ciklust az új projektek beemelésével az idén 2024-ig bővítették ki. Ebben az időszakban a közúthálózat megújítására 3200 milliárd, vasútfejlesztésre pedig mintegy 1700 milliárd jut - idézi az interjút az MTI.

Az államtitkár a gazdaság jó teljesítményével indokolta, hogy a közúti forrásmennyiségből 1800 milliárdot a magyarországi költségvetésből tudnak finanszírozni, és csupán a kisebbik hányad, 1400 milliárd származik európai uniós támogatásból.

Rekordéveket élünk a közlekedésfejlesztésben. Tizenhét helyszínen zajlik olyan gyorsforgalmiút-építés, ami akár már az idén, de legkésőbb 2022-ben elkészül - mondta Mosóczi László.

Az M0-s körgyűrű még meg nem valósított szakaszaival kapcsolatban tovább kell folytatni az előkészítő vizsgálatokat. Arra próbálják ráirányítani a figyelmet, hogy a közösségi közlekedés jobb, gyorsabb és kényelmesebb az autózásnál az elővárosban. Az új vasúti stratégia még az idén a kormány elé kerülhet - közölte.

Az államtitkár elmondta, egyelőre komoly viták folynak arról, hogy mennyi uniós támogatást kapjon Magyarország a következő időszakban. Elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság tervét, amely szerint a jelenlegi ciklushoz képest 24 százalékkal "vágnák meg" a forrásokat.

Mosóczi László arról is beszélt, hogy a Liszt Ferenc-repülőtér tulajdonosa nem valósította meg azokat a beruházásokat, amelyeket megígért, miközben a létesítmény éves forgalma az idén eléri a 16 millió utast. A Budapest Airport új vezérigazgatója együttműködést ígért; remélik, hogy lesz változás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.11.23 20:24

Nincs már hely újabb stadionok nak?
Ez jó hír.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2019.11.23 13:40

Arról egy árva szó sem esik, hogy mikor lesz kész illetve kezdik el az M4-es autóút megépítését Szolnoknál?Az M4-es mint közismert halál út, amit elkezdett a mi köpcös diktátorunk haverjával ,Simicskával építtetni, de azuitán megsértődött a ,megrendelő Viktor, és félbehagyták az út építését.KB. négy éve ott áll a félig elkészült "mű" és hirdetik a torzók Orbán politikájának dicsőségét.Azóta Szolnok város polgármestere és országgyűlési képviselői évenként járnak az út ceglédi és abonyi szakaszainak átadására és mondogatják, hogy a Szolnokot elkerülő szakasz is majd megépül az új Tisza híddal együtt egyszer.De ki hiszi már ezt el?Jó lenne már ha ilyen nagy arányú építésbe kezdtek, hogy azok az utak épüljenek meg először amelyeket már elkezdtek, és közölnék, hogy Orbánnak ez az útépítést leállító akciója mennyivel növelte ennek az útnak a bekerülési költségét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2019.11.23 12:41

-A Belgrád-Bp vasutat kínaiak építik. De a vasút után jönnek a katonák?
OPEnemismikulás? ORSZÁGOS PECH ÉS BALEKSZÖVETSÉG (OPeBaSzö)
-Nehéz napok jönnek! - mondta. - A börtönből nem engednek ki focimeccsekre.
-A ferencvárosi polgármesternek titkos kijárata volt a szekrényében.
Az semmi! Orbánnak titkos alagútja van ? egészen a felcsúti stadionig!
-Folytatjuk: Bezárjuk a tudományos akadémiát, telerakjuk futball-akadémiákkal az országot és aztán addig focizunk, míg éhen nem halunk.
-A világot megrengette a hír, miszerint egy magyar tudós fölfedezte az 5. természeti erőt, amely híd a sötét világhoz. A kormány rögvest cáfolt: egy erő van, a centrális. (És az sem híd, mert önmagához minek?)
-A jobbikos beült Orbán székébe. De rosszul járt: rágógumi volt benne!
-Putyin: Ha a V4-ek nem kapnak több pénzt az EU-ból, ki fognak válni.
Nem! Előbb fogják őket kirúgni.
-Az angolok megcsinálták a Csalagutat, most meg be akarják zárni. (Hol haragszom, hol meg nem... magyar ? angol? - nóta.)
-Mexikói munkások tüntettek Budapesten. Jól eltévedhettek?
-Jön a sárgaság fertőzés a szőlőkre, az amerikai kabócával. Mondom, le kell váltani Orbánt, mert nem tudja megállítani a migránsokat!
-4% GDP növekedés várható, mondta a miniszter azon adatok alapján, melyeket ő állított össze.
-Borkai ? még akkor, NOB-elnökként ? a fiataloknak ajándékozott plazma tévéket szétosztotta a NOB-tagok között. Azért, mert megsejtette, milyen izgalmas szex-jeleneteket lehet majd rajta látni?
-A Terézvárosi polgármester elvette a parkolókat az oroszoktól ?Ruszkik haza!? kiáltással. -Visszajövünk tankkal! - mondták az oroszok.
-Temetkezési vállalatok pénzt kaptak, ?rugalmas munkaidő? bevezetésére.
Tehát 5 óra után is nyugodtan meghalhatunk.
-Emberkomposztáló épül Seattle-ban. Egy hónap alatt az emberből egy halom komposzt lesz. Lám ennyit érünk: egy talicska sz...t!
-Oszlóban a norvég alap.
-A gázszerelő apuka, karácsonykor: -Jaj, gyertek gyorsan ki, megindult a hóesés! Esik a hó! Esik a hó...nahát, ez nem is hó. Ezek húszezer forintosok.
-A gázszerelő anyuka: Na, gyerekek, mit hozott a Jézuska? Nahát, egy darab Magyarországot! Aztán nehogy megegyétek egyszerre!
- 5 ezer mrd-ot tartanak a magyarok a ?párnacihában?. (Nekem még szalmát tömött az anyám az ágyamba.)
-Életpálya-modell: 30 év gyerekkor, 30 év nyugdíj ? közötte meg kicsit dolgozunk.
-Hogy hívják a szórakoztató iparban ténykedőt?
(szórakoztató iparos)
-Mi az a NYET?
(Nyugdíjelőtakarék)
-Smitt Pál, aki naponta olvassa az evangéliumot, valahogy ezt kihagyta:
?Doktoroknak se hívassátok magatokat, mert egy a ti doktorotok, a Krisztus.? (Máté 23,10)
-A fiatalok visszatértek a fáraók képírásához. Ház és lábnyom azt jelenti, ?haza megyek?. Vajon mumifikáltatják majd magukat?
-A nagyvárosi olyan, mint az állatkerti gorilla ? ha visszaengedik a természetbe, nem tud mit kezdeni magával.
-Annyi Columbót nézek, hogy ha bemegyek valahová, én is adom a hülyét, integetek és mindig visszamegyek.
-Bolgár tanító bácsi azért csinálja a Klubrádiót, hogy legyen hol kibeszélnie magát (otthon nem lehet).
-Egy lábon állnak a tyúkjaim! (Betelefonáló, Kossuth Rádió, nov.21.)
Nyilván megesküdtek, hogy az Orbán-érát így is kibirják!
-A leveskocka dobozán ezt olvastam: 1% marha.
A többi marha meg én vagyok?
-Milyen teát hoztál? Hát nem láttad, rá van írva: Sara Lee !(szar a lé)
-Fontos, hogy a férfi nagy erővel indítsa el a dákóját. (Riport a snooker-sportról, Klubrádió, nov.19.)
-Feleségem sztrájkot jelentett be, de én kértem a még elégséges szolgáltatást.
-Azt mondta, most még nem rúg ki.
(Megvárja, míg meghozom a tejfölt?)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html