Fidesz kizárása az EPP-ből: homok került a gépezetbe?

Úgy tűnik, hogy az Európai Néppárt (EPP) mégsem szavaz a február eleji kongresszusán a Fidesz kizárásáról, miután az erről szóló szavazást várhatóan elhalasztják, mert nem sikerült konszenzusra jutni az ügyben - értesült a Bloomberg.
Szabó Zsuzsanna, 2020. január 20. hétfő, 16:02
Fotó: AFP - AFP Photo/Riccardo PAREGGIANI

Az EPP február 3-án kezdődő kongresszusán úgy tűnik, mégsem szavaznak a Fidesz kizárásáról - mondták EPP források a Bloombergnek, akik azt is hozzátették, hogy még nincs ebben hivatalos döntés. Mint emlékezetes az EPP tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát a magyarországi jogállamisági aggodalmak miatt.

A Bloomberg megjegyzi, hogy az EPP egyre keményebb kritikák érték amiatt, hogy éveken át fedezéket nyújtott a Fidesznek, miközben a kormánypárt folyamatosan leépítette a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét. Az Orbán-modellt azóta Lengyelország is adoptálta és más nyugati nacionalista pártok számára is mintául szolgált, ami miatt a demokratikus jogok melletti kiálló szervezetek a demokratikus berendezkedés erodálódásának veszélyére figyelmeztettek.

Az EPP felállította a "Bölcsek tanácsát", amelynek tagjait - Herman van Rompuyt, Hans-Gert Pötteringet és Wolfgang Schüsselt - arra kérték fel, hogy írjanak jelentést a magyar jogállamiság helyzetéről. (A Fidesz erre válaszul maga is kijelölt egy háromtagú bizottságok, amelynek tagjai Novák Katalin alelnök, családügyi államtitkár, Varga Judit igazságügyminiszter és Szájer József EP-képviselő - a szerk.) Ez a jelentés - amelynek eredetileg január elejére kellett volna elkészülnie - képezné az alapját az EPP döntését. A Bloombergnek most EPP-s források - kiemelve a pártcsaládon belüli megosztottságot - azt mondták, hogy a bölcseknek nem sikerült konszenzusra jutni az ügyben.

Az egy centi és a Fidesz

Orbán Viktor miniszterelnök folyamatosan arról beszél, hogy ő még azelőtt kilépne, hogy az EPP kizárhatná a Fideszt, és ha így történne, akkor egy új frakciót hozna létre a populistákkal. A múlt hét pénteki Kossuth rádióban elhangzott interjújában Orbán az mondta, hogy "egy centiméterre" volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból csütörtökön, mert a pártcsalád többsége elárulta őket. Az EPP többsége ugyanis támogatta azt az európai parlamenti javaslatot, amely sürgetné az ügy megoldását és megduplázott erőfeszítést követelt a Magyarországon és Lengyelországban elkövetett jogsértések megállításáért.

Navracsics segítségére nem tartott igényt Orbán
Az ATV tulajdonosi köréhez tartozó Spirit FM rádiónak nyilatkozva Navracsics Tibor volt uniós biztos úgy vélte, hogy a 7-es cikk ügyében született legutóbbi, az Európai Parlamentben született döntés egy újabb lépés a Fidesz néppárti tagságának megszűnése felé. Navracsics ugyanakkor úgy gondolja, "fontos lenne, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradjon". Navracsics ebben az interjúban: felajánlotta, hogy közvetít a felek között. A miniszterelnök azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.

A Bloomberg érdekességként megjegyzi, hogy Orbán már egyeztetett a lengyel kormánypárt, a PiS vezetőjével, Jaroslaw Kaczynskivel a lehetséges európai együttműködésről, illetve, hogy Orbán pont akkor beszél majd Rómában a "nemzeti konzervativizmus" fórumán az olasz populista Matteo Salvinivel egyetemben, amikor az EPP eredetileg megvitatná a Fidesz ügyét.

Fideszesek az ATV-nek azt mondták, hogy ha a Fidesz kilépne a Néppártból, akkor egy olyan, körülbelül 140 fős nagy kereszténydemokrata szövetséget/mozgalmat kell majd az Európai Parlamentben elképzelni, melyhez a Néppártból kilépő Fidesz, Kaczynskiék ECR-frakciója, továbbá Salviniék euroszkeptikus ID-frakciója csatlakozna. És ez a nagy formáció szövetségre is léphetne akár az Európai Néppárttal. Ugyanakkor azt is hozzátették: szerintük ez a döntés "még nem holnap lesz meg".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2020.01.23 07:42

@znojmo: Elhiszem. Csakhogy a mocsadéknak egyre több a követője az Unión belül. Akkor most azok is mocsadékok, beleértve a briteket akik egyszerűen hátat fordítottak az Uniónak??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bartleby, 2020.01.21 02:30

"azt mondták, hogy a bölcseknek nem sikerült konszenzusra jutni az ügyben"
Nem is kell konszenzusra jutniuk mivel hárman vannak, ha egy így szavaz kettő meg úgy, már meg is van a döntés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

M0ng00s3, 2020.01.20 23:24

@znojmo: hamár a balfék ellenzék képtelen rá .......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.01.20 22:37

Hát a Néppártból hiányzik a tökösség. Ezért kezdettek el a lengyelik is szembe pisilni, miután látták, hogy Orbán-nal s kesztyűs kézzel bánnak. Most már a cseh elnők is odaszúr néha igaz ő még csak most bontogatja a szárnyait.
Ez az egész sokkal nagyobb kárt okoz a Néppártnak mintha már rég a tettek mezejére léptek volna.
Ismert a mondás. Kutyából nem lesz szalonna.
Végső soron ez nagy kár az EU-ért, pedig olyan jó dolognak indult ez az Európai Egyesült Államok dolog. Lett belőle egy ezer sebből vérző valami.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hali-ho, 2020.01.20 19:50

Nem zárják ki őket?! Hát mi ez itt kérem? Az európai érdekek/jogállamiság védelme vagy mocsadék politikai játszma???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html