Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Előzetesen 30-80 ezer közötti fertőzöttre lehetett számítani, lényegi változás ebben nem lesz - mondta Mag Kornélia. A felmérés nemzetközi összehasonlításban is nagy népességrészen - nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő (67,7 százalék) részvételi hajlandósággal - készült.

A vizsgálat előzetes eredményei szerint Magyarország átfertőzöttsége 0,6-0,7 százalékos lehet - írja az Infostart.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádióban korábban elmondta, klinikailag Spanyolország sem sokkal átfertőzöttebb a maga 5 százalékával, 95 százaléknyi ember ugyanis ugyanúgy célpontja maradt a koronavírusnak, hazánkban ez utóbbi szám tehát 99 százalék fölötti.

Épp az alacsony átfertőzöttség okoz nehézséget - tette hozzá Mag Kornélia. Abban, hogy minden "össznépi" kérdésre pontos számszaki választ adjanak, vagyis csak a hét statisztikai régió szintjéig lesznek pontos számaik az adatfeldolgozás után, annál szűkebb területi adatokra már túl nagy becslési hibával lehetne információkat adni.

A felmérés további sorsáról Mag Kornélia elmondta, egyrészt a levett vérből az orvosegyetemek számos további kutatást el fognak végezni, illetve a kérdőívben szereplő kérdések is lehetőséget biztosítanak arra, hogy a fertőzés és az átfertőzöttség, illetve más, korábbi betegségek, tünetek, az életmódbeli szokások, a kontaktusok száma milyen kapcsolatban lehetnek egymással - ez a további járványhullámokra való felkészülésben is jelentőséggel bír.

Az ősz folyamán pedig ismét elvégzik ezt a felmérést, pontosan azért, hogy folyamatában vizsgálni lehessen a változást - tette hozzá a KSH elnökhelyettese.