BUX

Épp időben vette ki a külügy a pénzét a Quaestorból

A külügyminisztérium is megégetheti magát a Quaestor bukásával - írta délután az Index, majd a cikk megjelenése után a tárca újabb adatokat szolgáltatva közölte, hogy az alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház épp időben vette ki a pénzét az intézményből. Közben vezetőt és tulajdonost is váltott a Quaestor Zrt.

Napi.hu, 2015. március 23. hétfő, 17:28

A minisztérium sajtóosztálya az Index kérdésére azt közölte, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium is vezet számlát a botrányos cégnél, tavaly augusztus óta. Azt sem cáfolták, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Magyar Export-Import Bank, a Magyar Exporthitel Biztosító is érintett az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy az állami vagyont miért nem a Magyar Államkincstárnál tartották a minisztérium cégei, a tárca azt válaszolta, azért, mert erre nem kötelesek. Azt mondták, hogy "az előzetesen végzett felmérések alapján a Quaestor volt az egyetlen cég az értékpapír szolgáltatók közül, amelyik a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára díjmentesen biztosította szolgáltatásait".

Arról, hogy pontosan mekkora összeget kezeltek a Quaestornál, nincsenek pontos információk, az Index egyelőre vár a külügyi tárca válaszára.

Update: Épp időben vették ki a pénzt

Az említett cégeknek nem, csak a kereskedőháznak volt tőkéje a Quaestornál - reagált végül a cikk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Indexnek. A Magyar Nemzeti Kereskedőház tőkéjének egy részét épp időben sikerült kimenteni a Quaestortól, vagyis "nem ragadt be" - közölte a tárca.

Eredetileg azt is megkérdezte az Index, hogy "mettől meddig" vezettek számlát a Quaestornál, erre válaszolva pedig a KKM meg is adta, hogy augusztus tizenharmadikán nyitottak számlát. Azt viszont, hogy éppen a cég összeomlása előtt kivették onnan a pénzüket, csak a cikk megjelenése után jelezték.

Ennek okaként azt írják, hogy az MNKH vezetői figyelték a pénzpiaci folyamatokat, látták azt, hogy bedőlt a Buda-Cash és a Hungaria Értékpapír, ezért úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem tartják a brókercégnél a pénzüket, és ennek megfelelően kivették a tőkét a Quaestortól.

Kisemmizik a kötvényeseket?
A hvg.hu információi szerint nemcsak Tarsoly Csaba, hanem a felesége és az apja is távozott március 16-án az eddigi központi Quaestor-cég, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről, az új vezető egy ismeretlen tápiósági magánszemély. Kiderült az is, hogy pár nappal az öncsőd múlt heti megindítása előtt 57 milliárdnyi tartozást mozgattak át egyik cégből a másikba, egyetlen közgyűlésen. Ezen a csődben levő Quaestor Financial Hrurira Kft. 5,2 milliárd forint értékben több mint duplájára emelte a társaság tőkéjét. Ezt úgy oldották meg, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. korábban 57 milliárd forintot adott kölcsön a központi Quaestor-cégnek, és most a tartozásból 5,2 milliárdot tulajdonrésszé alakítanak, a maradékot pedig (52 milliárd forintot) a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. tőketartalékába helyezik.A tulajdonosi viszonyok változása a hvg.hu szerint a kötvényesek kisemmizését eredményezheti: a Quaestor Financial Hrurira Kft. azzal, hogy a központi Quaestor-cég tulajdonosává vált, a felszámolás során az utolsók között lesz a hitelezői kielégítési sorban, az ügyfeleivel együtt, és az egész folyamat sokkal kevésbé lesz átlátható. Vagyis bármilyen ingatlan, vagyontárgy eladásából származó pénz csak utolsósorban kerülhet a Hrurira Kft.-hez, illetve a károsult kötvényesekhez - véli a hvg.hu.