Érdekellentétekhez vezethet a nagy önkormányzati egységesség

Határozottan javul Magyarország nemzetközi megítélése, a forint erősödik, sikeres államkötvény kibocsátok zajlottak - mondta Csaba László akadémikus a Magyar Hírlap keddi számában.
MTI-Eco, 2010. október 5. kedd, 08:35
Fotó:

A közgazdász professzor ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy érdekellentétekhez vezethet, ha az önkormányzatok jelentős többsége azonos színű a kormányzattal, mégpedig azért, mert kevés a pénz, nem elehet túl sokat osztani a központi büdzséből.

Még nem indultak el a strukturális átalakítások, amelyek ellen az önkormányzatok lobbizhatnak a legerősebben, hiszen például az intézménybezárások jó része munkahelyeket szüntethet meg a településeken - magyarázta a professzor.

Csaba László szerint el kell kezdeni a nagy ellátó rendszerek átalakítását, ami nem megy egyik napról a másikra, új törvényekre, egyeztetésekre van szükség. Ez időigényes, így a költségvetés kiadási oldala jövőre sem változik jelentősen.

A közgazdász úgy látja, hogy a büdzsé bevételi oldala sem túl erős, nincsenek jelentős tartalékok. Ha lenne, nem lenne szükség a bankadóra.

HOZZÁSZÓLÁSOK