Az amerikai külpolitikai magazin szakemberei 28 embert tettek 28 európai országból arra a listára, amely a legmeghatározóbb személyiségeket mutatja be. A magyar kormányfő azt a Margrethe Vestagert előzte meg a rangsorban, aki uniós versenyjogi biztosként többször is beleszállt magyar jogszabályokba (dohánypiac, különadók, Paks II.).

Az Orbán Viktort bemutató külön részben a magyar miniszterelnököt a "konzervatív felforgatónak" nevezik a külpolitikai magazin szakértői. Szerintük képtelenség nem észrevenni, ez pedig nem könnyű feladat egy 10 millió lakosú ország vezetője számára, amely alig rendelkezik természeti erőforrásokkal. Akár szeretik őt, akár nem, mindenképpen figyelmet kell szentelni a magyar kormányfőnek, a közöny nem opció - írják.

Jelenleg legalább annyira alakítója, mint résztvevője az aktuális európai korszellemnek. És ennek csak az egyik esete a menekültügy. Magyarország volt az az ország, amelyik betartotta azt az uniós törvényt, hogy nem engedik át a határokon ellenőrizetlenül a bevándorlókat. Ezzel szemben Olaszország, Görögország és Franciaország hónapokig átengedte a menekülteket - írja  a Portfolio.