Érdekességek a magyarok készpénzhasználatáról - meghökkentő számok

Bár az idén lassabban nőtt a forgalomban lévő készpénz állománya mint korábban, a növekedés így is elérte a 200 milliárd forintot és a decemberi adatokat még nem is ismerjük.
Szász Péter, 2016. december 31. szombat, 09:08
Fotó: Napi.hu

Az alacsony betéti kamatok, a drága banki szolgáltatások és a 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel lehetősége miatt már 2013 eleje óta lendületesen nő a készpénzállomány Magyarországon. 2016 volt az első év, amikor a növekedés lendülete érezhetően lassult, de ettől függetlenül tavalyhoz képest november végéig közel 200 milliárddal emelkedett a készpénzállomány, és bár adatok még nincsenek, szinte biztos, hogy az ünnepek tovább növelték ezt a különbség. Az idén a teljes állomány átlépte a 4500 milliárd forintot.

A legfrissebb, szeptember végi adatok szerint 440 millió darab bankjegy és 1,6 millió érme van forgalomban. Előbbiek értéke 4364 milliárd forint, utóbbiaké mindössze 62 milliárd. Míg bankjegyekből a nagyobb címletekből van több, az érméknél fordított az arány. Húszezresből 125 millió, tízezresből 160 millió van forgalomban, szemben a 40 millió ötszázassal és a 65 millió ezressel. Az érmék közül minden harmadik ötforintos, 535 millió van belőle, kétszázasból viszont csak 128 millió darab forog.

Forrás: MNB, Napi.hu-gyűjtés

Az idei év az új húszezresek elterjesztésének éve volt, amelyet 2015 végén bocsátottak ki. Szeptember végére a húszezresek 70 százaléka már új volt és a régi bankjegyeket 2017. december 31-ig lehet használni. Korábban az MNB a tízereseket újította meg, idén pedig a kétezres és ötezres bankjegyeket is bemutatta, amelyekkel márciustól lehet majd találkozni a forgalomban.

Drága mulatság

A hatalmasra duzzadt készpénzállomány és a bankjegyek megújítása sok milliárd forintot emészt fel minden évben. Utóbbival kapcsolatban ugyanakkor az MNB korábban azt írta a Napi.hu-nak, hogy hosszú távon az új, fejlesztett bankjegyek gyártási költsége a jelenlegi ráfordításnál alacsonyabb lesz, így tehát a bankjegycsere által generált extra ráfordítások hosszú távon megtérülhetnek.

A jegybank egyébként 2015-ben összesen 10,9 milliárd forintot költött a bankjegyekre és az érmékre, jóval többet, mint az azt megelőző években bármikor. Az idei első félévben 7,9 milliárd volt a számla, vagyis várható, hogy a teljes éves összeg meghaladja majd a tavalyit.


Az MNB, amely korábban sokat spórolt például az egy- és kétforintosok kivonásával vagy a kétszázas érmére cserélésével, most nem tervezi az ötforintosok kivonását, azt ugyanis nem indokolják a felhasználói igények, azaz szükség van a legkisebb pénzérmére.

Felébredtek

Míg az elmúlt években a kormány a készpénzállomány felduzzasztását segítette elő döntéseivel, az utóbbi időben több olyan nyilatkozatot is lehetett hallani, amely alapján most már a folyamat megfordításában érdekeltek.

Az MNB egy 2011-es számítása szerint a készpénzgyártás költségét többszörösen haladja meg a készpénz társadalmi összköltsége, amelybe a szállítás és a raktározás is beletartozik. Ez az összeg a GDP 1,5 százalékát is elérheti. Éppen ezért szorgalmazza az elektronikus fizetési módok elterjesztését. Ez egyébként egybecseng a kormány szándékával is, amely infrastruktúrabővítésre terminálonként 80 ezer forintos támogatást adna az elfogadóhelyeknek. A tervek szerint több tízezer új terminál lehet majd az országban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.12.31 20:43

@makkmarci:
Bárki van hatalmon, a sok készpénz nem jó a mai világban!
Elmaradott emberek persze mindig lesznek szép példányuk te vagy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.12.31 19:43

@makkmarci: kicsit se zavarjon, hogy a 20% kamatadót, még gyurcsány vezette be, a banki különadót dettó, hogy rögtön azt hazudhassa a többi cég nem fogja megkapni, de végül nem csak a microcégek, de a magánszemélyek is megkapták a maguk különadóját.

Amúgy meg takarodj ebből az "aljas mocsok országból", ha nem tetszik, oda vissza, ahol anyád kipottyantott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2016.12.31 19:15

@foldnyuzo:
Ha nem pártügy akkor mi?
Nemmegszorítások nemhárítják át nemazemebrekfizetikmeg
-a bankadót
-a tranzakciós illetéket
-a 16% kamatadó mellé betett különadókat
- a megemelt számlavezetési díjakat, egyéb költségeket
Csak azért mert """"a népnyúzás elmúltnyócéve alatt a gyúrcsány"""" agyonadóztatott mindent, hogy a slepp többet tudjon lopni...
Ilyen aljas mocsok országban ahol a cél a maffia gazdagodása rákényszerül az ember a készpénzre.
Amúgy meg ha csekkel fizetek ha utalással akkor is X Ft a befizetendő.
Szóval mindegy...
És a kp-val megy nagyon sok dolog okosba, legalább mindenki jól jár csak a maffia tud kevesebbet lopni.
Oszt jónapot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.12.31 13:44

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.12.31 13:43

@matuska63:
Éppen az ellenkezője igaz, az ingyenes készpénzfelvétel hangsúlyozom az ingyenes éppenséggel akadályozza az előrelépést.
A Posta szinte a csekkekből él, ez is vicces!
A pénzért is fizetni kell, tessék ráterhelni a pénznyomtatás költségeit, az őrzési díjakat a páncélozott járművek árát rezsijét kifizettetni a készpénzhasználókra!
A nem pártügy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html