Érdekli az embereket, mi van a tisztasági csomagban

A miniszterelnök hétpontos, a közélet megtisztítását célzó javaslatcsomagjáról a bejelentést követő hétvégén a polgárok 83 százaléka hallott - áll a Medián felmérésében.
NAPI Online, 2007. október 19. péntek, 11:01
Fotó:

Az indítványt a válaszadók egyharmada (32 százalék) sorolta a napirenden lévő ügyek közül a fontosak közé, 6 százalék pedig ezt tekintette a legfontosabbnak. Ezzel a "tisztasági csomag" az események fontossági sorrendjében a hatodik helyre került és valamelyest ellensúlyozta a Zuschlag-ügy jelentőségét, amit október elején az előző hónap legfontosabb témájának tartott a közvélemény.

Ami a konkrét kezdeményezést illeti, már a nyilvánosságra kerülését követően kiderült, hogy a csomag számíthat a közvélemény támogatására, a várható hatással kapcsolatban azonban nem igazán derűlátóak az emberek. Az emberek a hét pont mindegyikét fontosnak ítélik, a legfontosabbnak egyébként azt tartják, amely a képviselők jövedelem-elszámolását szigorítaná. Megvalósíthatóságuk tekintetében azonban inkább a kételyek jellemzőek, a százfokú mutató egyik javaslat esetében sem éri el a közepeset.

A javaslatok fontosságának megítélése nem függ össze a pártpreferenciával. A politikai irányultság hatása jelentős mértékben egyedül a javaslatok realitásának megítélésében jelenik meg: a kormánypártiak mérsékelten optimisták (53-58 pont), az ellenzékiek inkább kétkedőek (39-45 pont) a többiek pedig (azok, akik nem szavaznak vagy parlamenten kívüli pártokra voksolnának) kifejezetten irreálisnak ítélik a javaslatokat (30-38 pont).

HOZZÁSZÓLÁSOK