Érdemes tankolni, újabb emelés várható

Meglódult a héten a Brent, és ennek érezhető hatás volt a héten a finomított termékárakra, a forint mozgásának viszont nem volt hatása az árakra. A nagyobb emelésre most a benzinesek készülhetnek, de a dízelesek sem maradnak majd ki a jóból. A dízel legfeljebb 2-3 forintos a benzin esetén viszont 5-6 forintos áremelés is elképzelhető - írja a Portfolio.hu.
Inforádió, 2013. január 26. szombat, 18:18
Fotó: Napi.hu

A Brent árfolyama a héten látványosan elrugaszkodott a 110 dolláros hordónkénti árszinttől. Az emelkedő irányú mozgás alól a finomított termékárak sem tudták kivonni magukat, így mind a benzin, mind a dízel dolláros ára emelkedéssel zárt.

A finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai mindkét általunk figyelt üzemanyagtípus esetén emelkedtek. A benzin esetében látott 3,1 százalékos és a dízel esetén tapasztalt 1,7 százalékos emelkedés már önmagában is áremelést indokolna.

A hazai fizetőeszköz a múlt heti 220,8-es átlagos szintekről a héten 220,9-ig gyengült a dollárral szemben, ami érdemben nem hat a hazai üzemanyagok árára. A dolláros átlagárak emelkedése utóbbi ok miatt most megegyezik a hazai fizetőeszközben mért emelkedés mértékével. A benzin 3,1 és a gázolaj 1,7 százalékos emelkedést mutatott forintban mérve, mely teljes egészében a finomított termékárak emelkedésének tudható be.

A héten látott elmozdulások alapján szerdán az autósok számára kedvezőtlen árelmozdulásra kerül majd sor a hazai kutakon. A benzinnél 5-6, a gázolaj esetében literenként 2-3 forintos áremelésre kerülhet majd sor. A lépést csak a finomított termékárak emelkedése indokolja, a forint mozgása most sem a kedvező, sem a kedvezőtlen irányba nem befolyásolta a hazai üzemanyagárak változását - írja a Portfolio.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK