Fontos törvénymódosítást kaszált el az Alkotmánybíróság

Alaptörvény-ellenes az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009-es 2017-esd módosításának számos eleme - mondta ki hétfőn az Alkotmánybíróság (Ab), egyúttal e rendelkezéseket megsemmisítette.
Domokos László, 2020. június 15. hétfő, 15:01
Fotó: Pixabay

Az ügyben az alapvető jogok biztosa fordult az Ab-hoz, mert a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettessel egyetértve úgy ítélte meg, hogy az erdőtörvény módosítása elsősorban az erdőgazdálkodók érdekeit szolgálja, és a környezetvédelmi szempontok háttérbe szorulnak.

Az Ab határozata szerint az Alaptörvény alapján az állam a jövő nemzedékek mint kedvezményezettek számára egyfajta bizalmi vagyonkezelőként kezeli a rábízott, a nemzet közös örökségébe tartozó természeti és kulturális kincseket, ekként a jelen generációk használati és hasznosítási joga nem korlátlan. E jogok csak addig terjedhetnek, ameddig azok sem magukat az önállóan is védelemben részesítendő természeti értékeket, sem pedig a jövő nemzedékek érdekeinek megóvását nem veszélyeztetik. Ez vonatkozik az erdőkre is.

Valamely terület éppen azért tartozik a Natura 2000 hálózatba, mert ott valamilyen különleges védelemre szoruló növény- vagy állatfaj él. Az Ab ezért úgy ítélte meg, hogy a magán-erdőtulajdonosok tulajdonhoz való joga nem igazolhatja a gazdasági érdekek előmozdítását a természeti értékek védelmével szemben, és az erdőgazdálkodók nem formálhatnak alkotmányosan védett jogot arra, hogy a természeti értékkel bíró erdőkben további gazdálkodási jogosultságokat kapjanak a természetvédelmi szempontok érvényesítésének kárára. A testület ezért az erdőtörvény 2017-es módosításának a Natura 2000 erdőterületeket érintő elemeit megsemmisítette. Az Ab szintén alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette az erdőtörvény módosításának azon elemét, amely a védett természeti területen levő erdők esetében lehetővé tette a gazdasági rendeltetés megjelölését.

Emellett megsemmisítették azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek a helyi jelentőségű védett természeti területek védelmi rendeltetésének bejegyzését a korábbi szabály megváltoztatásával immáron az erdőgazdálkodó előzetes beleegyezéséhez kötötték, valamint a hagyásfák és holtfák visszahagyására vonatkozó egyes szabályokat is. Az Ab szerint nem ellentétes ugyanakkor az Alaptörvénnyel az erdőtörvény azon módosítása, amely alapján az egyes erdők védelmi rendeltetéseinek sorrendje úgy változott meg, hogy immáron az árvízvédelmi és honvédelmi rendeltetés megelőzi a természetvédelmi rendeltetést.

Mivel a tarvágás rendkívül súlyos és visszafordíthatatlan kárt okoz az ökoszisztémában, mellyel az állami tulajdonú erdők esetében semmilyen alapvető jog vagy alkotmányos érték nem állítható szembe, ekként az alkotmányosan nem igazolható. Ezért az erre vonatkozó rendelkezéseket is megsemmisítette az Ab. Továbbá az erdőtörvény, illetőleg a természetvédelmi törvény azon rendelkezését is megsemmisítették, mely a természetvédelmi területeken lévő erdőkben végezhető tevékenységekhez kapcsolódóan a korábbi természetvédelmi engedélyezési eljárás helyébe az erdészeti hatósághoz teendő bejelentést vezette be.

A határozathoz Dienes-Oehm Egon alkotmánybíró párhuzamos indokolást, Handó Tünde, Pokol Béla, Szívós Mária és Varga Zs. András alkotmánybírók különvéleményt fűztek. Az Alkotmánybíróság határozatának teljes szövege itt olvasható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.06.15 16:12

"Valamely terület éppen azért tartozik a Natura 2000 hálózatba, mert ott valamilyen különleges védelemre szoruló növény- vagy állatfaj él."
A fideszqrmánytól és az agyontámogatott AUDI-tól meg is kapta a védelmet.
Példa:
"Audi-gyárbővítés: 73 500 egyedet telepítettek át
2011. szeptember 21.
Több tízezer növényt és állatot telepítettek át a győri Audi-gyár bővítésének helyszínéről. A győri Audi-gyár bővítése Natura 2000-es védett területen történik. A helyszínen több hónapja folyik a védett fajok egyedeinek áttelepítése; a munkát a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai koordinálják.sikerességről nincsenek pontos adatok."
https://greenfo.hu/hir/audi-gyarbovites-73-500-egyedet-telepitettek-at/
--------------
Pont ma olvashattuk, hogy Orbán küzd az AUDI gyárért.
Amelyik pont egy ilyen környezetvédelmi területet dúl fel és építi be. A BMW meg majd a Hortobágyi Nemzeti Parkot fogja mi?
-----------
Tudod, hová épül a BMW gyár?
A Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi terület és a Hortobágyi Nemzeti Park közé!
Na, merre fog majd fejleszteni, és mi lesz majd a nemzeti érdek?
A nemzeti ZSEB érdek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.06.15 15:55

HELYES!!! Éljen!!! Én magam is sokat küzdöttem a botrányos törvénymódosítás ellen, amelyet az erdőirtó lobbi, a környezetünket gátlástalanul felélő gazemberek nyomtak át az Országgyűlésen, az Orsós-mutyibandával összeröhintve. Mi tartott 8 évig a T. Alkotmánybíróságnak?? Az időközben kiirtott rengeteg erdőt - mert a "törvénymódosítás" semmi másra nem irányult, erről senkinek se legyenek illúziói - sajnos már nem lehet visszaállítani, a gátlástalanul kiirtott fákat már nem lehet visszaragasztani, akkor mi lesz a jogkövetkezménye ennek a botrányos, gátlástalan, aljas természetrombolásnak??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html