Majd' 70 millióba került Budapest lezárása Erdogan miatt

November 7-én Recep Tayyip Erdogan látogatásakor 1,4 millió forintnyi kordont helyezett ki a rendőrség, de túlórákra is több mint 20 millió forintot fizettek - derül ki Donáth Anna, a Momentum EP-képviselőjének adatigénylésére adott válaszokból.
Szabó Dániel, 2019. november 24. vasárnap, 16:03
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Recep Tayyip Erdogan látogatása miatt november 5-e és november 7-e között megváltozott a forgalmi rend Budapest több kerületében. Igazán csak a látogatás napján állt meg a fővárosi közlekedés, amikor egyszerre zárták le a budai alsórakpartot, a Lánchidat, tüntetők miatt a Margit hidat és környékét, valamint az Andrássy utat és a Hősök terét is időszakosan. Sokan órákig álltak egy helyben, vagy alig jutottak haza.

Már akkor felmerült, hogy vajon mekkora költségekkel jártak a lezárások és a terelések, de az csak most, Donáth Anna EP-képviselő közérdekű adatigénylésére adott válaszból sejthető, hogy mennyibe került az éppen ittlétekor a kurdok elleni offenzívája miatt támadott török elnök látogatása. A Budapesti Rendőr-főkapitányság válasza alapján a rendőri biztosítás összesen 67 millió 638 ezer forintba került a hvg.hu beszámolója szerint.

A BRFK válaszából kiderül, hogy:

 

  • 1,4 millió forint volt a kordonozás,
  • 4,8 millió forint ment rossz helyen parkoló autók elszállítására,
  • mintegy 6 millió ment a rendőrök étkeztetésére,
  • 5,5 millió a szállásoltatásukra,
  • 320 ezer forint szaniterekre,
  • 757 ezer forint benzinre,
  • míg 20,4 millió forint a rendőrök túlórájának fizetésére ment el.

 

Donáth Anna szerint ez egyébként nem biztosan a teljes számla: más hatósági szerveknél, fővárosi cégeknél is keletkezhettek költségek.

HOZZÁSZÓLÁSOK