Látják már a csemetéből az erdőt

Az országos erdősítési és fásítási programok sikerének egyik feltétele, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű kiültethető facsemete álljon rendelkezésre az országban, ennek érdekében már történtek is intézkedések – mondta el Zambó Péter, a szaktárca földügyekért felelős államtitkára.
Tóth László Levente, 2019. október 24. csütörtök, 10:35
Fotó: Istockphoto

Zambó Péter szerint az Agrárminisztérium (AM) elkötelezett a magyar erdők fenntartása és területük növelése mellett. Ebben a munkában pedig különös hangsúllyal kell foglalkozni az ehhez szükséges szaporítóanyagot termelő ágazat fejlesztésével. Mint kifejtette, a szaktárca megkönnyítette az erdészeti szaporítóanyagok termelését és kereskedelmét, amely így amellett, hogy a természetvédelem ügyét szolgálja, a csemetekertekben folyó munkát versenyképesebbé, az értékesítést pedig rugalmasabbá teszi. Az AM a szakma elvárásaihoz igazította a facsemete-minősítés és forgalmazás feltételeit, hogy ezzel is hozzájáruljon az erre az évre tervezett 6000 hektárnyi új erdő telepítéséhez.

A szaktárca megújította a szaporítóanyag-termelésre vonatkozó rendeletet, és megkezdte a csemetekertek gépesítési, öntözésfejlesztési támogatási rendszerének kidolgozását. Az erdészeti ágazatot leginkább érintő változásként csökkent a minősítésre kötelezett fafajok száma, így az erdészeti szaporítóanyag ágazatban érintett termelők adminisztrációs terhei jelentősen csökkennek. Az erdőgazdálkodási és a természetvédelmi szempontokra figyelemmel ugyanakkor továbbra is megmarad az erdészeti szaporítóanyag kötelező hatósági ellenőrzésének a lehetősége.

Az erdészeti szaporítóanyag-termelők versenyképességét növeli, hogy módosultak az erdészeti szaporítóanyagok nemzetközi kereskedelmi forgalomba hozatalának szabályai. A piac által elvárt rugalmasságot az erre vonatkozó rendelet a forgalomba kerülő tételek forgalmazást követő, utólagos bejelentésével biztosítja, amely jelentősen segíti az exportlehetőségeket. A módosítással egységessé vált az erdészeti szaporítóanyag-termelés hatósági ellenőrzése, amellyel a termelők és a hatóság adminisztratív terhei tovább csökkennek.

Magyarország területének több mint húsz százalékán, összesen mintegy kétmillió hektáron erdő található. A 2016-ban elfogadott Nemzeti Erdőstratégia egyik kiemelt célja, hogy a következő ötven évben az erdőborítottságot 27 százalékra növeljük. Az erdészeti szaporítóanyag-termelés fontosságát mutatja, hogy csak az állami erdőgazdaságok az elmúlt tíz évben mintegy 450 millió facsemetét ültettek el az erdők fenntartása érdekében, amiket szinte teljes egészében hazai termelők állítottak elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK