Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem sikerült a forrásfelhasználás hatékonyságát javítani a 2004-2010 közötti időszakban. A foglalkoztatásbővítésre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) összesítése szerint magyar és uniós forrásból 1850 milliárd forintot költöttek ebben az időben, azonban a 359 ezer létrehozott és megőrzött munkahellyel sem a foglalkoztatási szint, sem az inaktivitás csökkentésében, valamint a területi különbségek mérséklésében nem sikerült makrogazdasági szintű javulást elérni. A jelentés mind az uniós, mind a nemzeti forrásból ez időszakban foglalkoztatásbővítésre, mukahelymegtartásra szánt források felhsaználásánk eredményességét vizsgálja.

A legkedvezőtlenebb helyzetű térségek foglalkoztatási helyzete annak ellenére sem javult, hogy a kohéziót és a felzárkóztatást gyakorlatilag minden támogatási program prioritásként kezelte. Az ÁSZ összesítése szerint az Európai Unió összesen 271 régiója közül az időszak végén fejltettség tekintetében a Közép-Magyarországi régió a 195., az észak-alföldi a 260., míg az észak-magyarországi a 261 helyen állt.

Csak rövid távon javult a helyzet

A támogatási rendszer továbbra is széttagolt és nehezen átlátható, miközben a programok sem az ágazati, sem a strukturális sajátosságokat nem kezelik. A hosszú távú fenntarthatóság leginkább - de nem teljes mértékben - a munkahelyteremtési célú gazdaságfejlesztési programoknál érhető tetten, túlnyomórészt azonban a programok többségénél csak rövid távon javult a résztvevők munkaerőpaici helyzete.

További probléma, hogy a foglalkoztatáspolitika hosszú távú célljait meghatározó stratégia nem készült, ugyanakkor a vizsgált időszakban több, egymás céljait átfedő stratégiai szintű dokumentum is érvényben volt, az intézményrendszer pedig ezek alapján különböző hetékonyságú intézkedéseket hozott - mondta Bartolák Márta ellenőrzésvezető. A Magyar Munkaterv például tartalmazza a javasolt intézkedések irányát, azonban egyáltalán nem nevesíti az intézkedések felelőseit, emellett hiányzik a végrehajtáshoz szükséges programok, források, a teljesítés indikátorai, határideje is.

Az szintén nem segítette a programok eredményességét, hogy a foglalkoztatáspolitika céljaink koordinációja az idők folyamán egyre több minisztérium felelősségévé vált: kezdetben a munkaügyi minisztérium, napjainkra pedig már öt tárca felelősségévé vált, miközen az önálló munkaügyi minisztérium megszűnt.