A május 4-re kitűzött érettségi vizsgák kérdése nem volt napirenden ma a kormányülésen, így a halasztásról sem döntöttek - mondták kormányzati források egybehangzóan a portálnak.

A kérdés azért vált aktuálissá, mert Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az ajkai kórházlátogatásán azt mondta, hogy a járvány május 3-án "fut fel a csúcsra" a szakemberek véleménye szerint. Már aznap tiltakoztak az ellenzéki pártok oktatáspolitikusai a május 4-i érettségi vizsgák ellen.

A parlament hétfői ülésén ellenzéki képviselők intéztek azonnali kérdéseket kormánytagokhoz. Rétvári Bence EMMI-államtitkár ugyanakkor nem mondta azt, hogy elhalasztanák az érettségi vizsgákat. Úgy fogalmazott, hogy a járványgörbének megfelelően fogják majd a döntéseket meghozni, ha szükségesek lesznek.

Szintén hétfőn Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egy videoüzenetében úgy fogalmazott, hogy ha a járványhelyzet indokolja, meghozzák a döntést a "mozgatásról".

Az ellenzéki politikusok mellett ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is tiltakozik a május 4-i érettségi vizsgák ellen, sőt arra szólították fel a tanárokat, hogy ne vegyenek részt a vizsgáztatásban.