Érik a fordulat a dinnye ügyében

Jelenleg nagyjából száz forintért lehet kapni a görögdinnye kilóját, azonban nem ez az átlagos tendencia: vannak üzletek, ahol a hetven forintos kilónkénti árral próbálják becsalogatni a fogyasztókat a boltokba. Hamarosan felragyoghat a gazdák csillaga: elfogyott az olasz és a spanyol dinnye - a baj csak az, hogy már magyarból sincs nagyon sok - írta a hirado.hu.
Domokos László, 2017. július 29. szombat, 20:19
Fotó: Pixabay

Az áruházak polcain július vége felé már többféle dinnyével lehet találkozni. Nemcsak a felhozatal, hanem jellemzően az árak is eléggé változékonyak.

A kilónként hetven forintos zöldségtől - merthogy a dinnye termesztésében jobban hasonlít a zöldségekhez, mint a gyümölcsökhöz - egészen a 289 forintos dinnyéig mindent meg lehet találni.

Bár a nyár közepe nem ígér nagy pénzeket a termelőknek, augusztustól minden megváltozhat, ha visszatér a kánikula - Írta a portál.

A száz forint körüli dinnyeár elfogadható a nyár közepén, azonban az biztos, hogy ha egy kereskedő 60-70 forintért árulja a dinnye kilóját, a termelő több mint valószínű, hogy önköltségi ár alatt adta el a termést - mondta Ledó Ferenc, a Fruitveb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Véleménye szerint komoly esély van arra, hogy a tendencia megfordul.

Idén az összes hazai termés kétharmada korainak számít ugyanis, ami azt jelenti, hogy a gazdák már februárban elvetik a magokat, és palántát nevelnek belőle, majd fólia alá ültetik ki őket. Emiatt a szezon elején már lehetett magyar dinnyét kapni, ahogy spanyolt, és görögöt is, hatalmas volt a dömping.

A spanyol és a görög dinnye nagyjából június végéig, július közepéig érkezik Magyarországra és a többi európai országba, utána már mindenhol magyar dinnyét esznek a fogyasztók. Illetve ennének, ha elég lenne a termés.

Nem kellene ennyire erőltetni a korai termesztést, hiszen ha kevés dinnye marad nyár végére, valakinek nem fog jutni. Ha a külföldiek jobban meg fogják fizetni a dinnyét, akkor a gazdák nekik fogják eladni, és itt lesz kevesebb. Nyilván az is drágábban - részletezte az elnök. Így amennyiben megérkezik a kánikula, megnő a kereslet a dinnyére, amely áremelkedést hozhat a készletek csökkenése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dtom, 2017.07.31 11:09

@laci_52: Boccsi, de 30 éve termesztek dinnyét, és csupán megjergyzem, hogy az "átkos"-ban július 15 -ig lehetett behozni külföldi dinnyét. Augusztus 20-a volt általában a "dinnyeszezon vége.l Ezután már azt mondták, hogy a lőrinc belepisilt, és minél korábban volt valakinek hazai, érett dinnyéje annál magasabb áron tudta értékesíteni. Nem egyszer volt , hogy 90-95,- ft volt az induló ár ( az mennyit ért 25-30 éve ? ), most pedig 40-50,- ft al lehet kezdeni. Szóval a Lőrinc ( Mészáros )nem csak a dinnyébe de az egész országba belepisált
Mihelyst az őszibarack megjelent a piacon lezuhant a dinnye ára, nem is beszélve a korai szőlőről
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.07.29 22:45

Igaza van a szerzőnek: nem kell siettetni a dinnyét és ilymódon ki kell térni a konkurrencia elől. Az átkosban(amikor nem importáltunk görögdinnyét) augusztus előtt csak elvétve találkoztunk vele a piacon, de még októberben is volt belőle.

Ma már vége annak a világnak, hogy aki korábban kínálja az árut, az nyer. Más gyümölcsökre is igaz ez: őszibarackot sem érdemes augusztus előtt venni, mert az igazán finom magvaváló fajták csak akkor kezdenek érni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html