Érik a fordulat Magyarországon - kedden jöhet a meglepetés

A piac már árazza az idei magyar kamatcsökkentést, hiába nőnek az inflációs és az országkockázatot övező bizonytalanságok. Ha a rövid oldali hozamokat nézzük, akkor a befektetők már a jövő keddi ülésen is elképzelhetőnek tartanának egy 25 bázispontos vágást a jelenlegi 7 százalékos alapkamatból. Az elemzők szerint erre most még nem, de az év végéig sor kerülhet.
Gerőcs Tamás, 2012. augusztus 24. péntek, 13:11
Fotó: Napi.hu

Kedden tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, ahol a romló inflációs kilátások és az EU/IMF-tárgyalások körüli bizonytalanságok miatt a lapunk által megkérdezett elemzők egyike sem számít kamatcsökkentésre. Az év hátralévő részéről azonban optimistán nyilatkoztak a szakemberek: a konszenzus 6,5 és 6,25 százalék közé teszi a decemberben aktuális irányadó kéthetes refinanszírozási rátát, ami jövőre 6 százalékig süllyedhet.

Bizonytalan a kockázati javulás

A korábbi hónapokkal összevetve sokkal kevésbé egyértelmű az augusztusi kamatmeghatározó ülés kimenetele, mivel az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok borús növekedési kilátásokat és lefelé mutató kockázatokat jeleznek − mondta el lapunknak Trippon Mariann, a CIB bank elemzője, hozzátéve, hogy a potenciális alatti növekedési ütem mindenképpen nyomós érv lehet a monetáris lazítás mellett.

Trippon szerint az inflációs folyamatok alapvetően nem akadályoznák a kamatcsökkentést. Az MNB döntéseiben az elmúlt időszakban legnagyobb súllyal a pénzügyi stabilitási megfontolások játszottak szerepet. Bár e téren a mögöttünk álló időszak egyértelmű javulást hozott − a határidős jegyzések például teljes biztonsággal árazzák a jövő keddi 25 bázispontos kamatcsökkentést −, a jegybank előrejelzési horizontján a célérték felett alakult a pénzromlási ütem, ami elsősorban külső, a monetáris politika által nem befolyásolható tényezők eredménye. A felfelé mutató kockázatok és a tovagyűrűző hatások kivédése mindenképpen indokolják az óvatosságot − tette hozzá a szakértő.

A döntéshozóknak azt kell mérlegelniük, hogy az ország kockázati megítélésének javulása mennyire tekinthető tartós folyamatnak, hiszen a legutóbbi ülés utáni közleményből és a jegyzőkönyvből is kiderült: a jegybankárok többsége azt továbbra is változékonynak tartja, ennek megfelelően kamatcsökkentésre csak akkor látnak lehetőséget, ha a kockázati felárak jelentősen és tartósan mérséklődnek, és ezzel párhuzamosan az inflációs kilátások is javulnak. A kockázati megítélést nagyban befolyásolhatja a következő időszakban az IMF-tárgyalások menete, e téren pedig jócskán látunk bizonytalanságot − emelte még ki Trippon.


Napi grafikonok

Az őszi hónapokban a globális kockázati étvágy csökkenhet, a piaci volatilitás emelkedhet, ez a két tényező pedig kétségessé teszi, hogy a hazai befektetési eszközökkel kapcsolatos jelenlegi optimizmus mennyire marad tartós. Ha a tanács konzekvens akar maradni a múlt havi jegyzőkönyvben és közleményben foglaltakhoz, akkor egyelőre kivár a monetáris lazítással − véli Trippon. A CIB alapforgatókönyve a negyedik negyedévig változatlan kamatszinttel számol, amit ezt követően fokozatos kamatcsökkentések követhetnek: év végére 6,5 százalékra, jövő év végére 6 százalékra csökkenhet az alapkamat.

Kellemetlenkedhet az infláció

A pénzpiaci kondíciók és a kockázati megítélés javulásának tartósságától függ a kamatvágás kezdete − ért egyet Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője, aki szerint továbbra is indokolt megvárni az IMF-tárgyalások lezárását, bár egy 25 bázispontos vágást anélkül is elképzelhetőnek tart. A piacok mindenesetre már árazzák a kamatcsökkentést, így az nem okozna piaci reakciót. A stabilitási kockázatok enyhülésével szemben azonban igen jelentősen nőttek az inflációs kockázatok az elmúlt két hónap során a csúcsra emelkedő gabonaárak miatt, ami ősztől már begyűrűzhet a hazai fogyasztói árindexbe is. Suppan szerint az IMF-megállapodás remélhetőleg sikeres lezárását követően elkezdődhet a kamatcsökkentési sorozat, bár az infláció alakulása okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Szoros lesz a döntés

Sok érv szól mind a vágás, mind a tartás mellett, ezért szoros döntésre számít a keddi ülésen Árokszállási Zoltán, az Erste szakértője, bár a vágásnak egyelőre kisebb valószínűségét látja. Ennek ideje ugyanakkor közeledik, erre utalnak például a folyamatosan csökkenő határidős kamatláb-megállapodások, ezek alapján szerinte egy 25 bázispontos augusztus végi kamatvágásnak is van valamekkora valószínűsége.


Napi grafikonok

A kamatcsökkentési várakozások egyre erőteljesebb voltára utal a jelentős hozamcsökkenés a legutóbbi államkötvény-aukciókon, ahol már az ötéves lejárat hozama is az alapkamat 7 százalékos szintje alá került. Reálgazdasági szempontból szükség is lenne az alacsonyabb kamatra, hiszen a növekedési és beruházási adatok eléggé kiábrándítóak. Vannak azonban érvek amellett, hogy a kamatszint egyelőre még szinten maradjon. Ilyen például a jövő évi költségvetés finanszírozásával kapcsolatos bizonytalanság, ami még problémákat jelenthet az IMF-tárgyaláson. Az első 25 bázispontos vágást Árokszállási októberben látja igazán valószínűnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzendreiLaura, 2012.08.27 09:58

Azt remélem tudja mindenki, különösen, aki megkérdőjelezi a nemzeti bank 'nemzeti' mivoltát, hogy a monetáris tanácsnak 7 tagja van, ebből 4 tag fideszes. Már ezért is helytelenek ezek a folyton ismételgetett mantrák, amiknek megint semmi köze a tényekhez. Bár a tények fideszes mesékbe általában nem játszanak semmiféle szerepet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.08.25 11:53

@melos: < 285, 3 hónapos állampapír hozamszint < 6,5%, akkor megint lehet egy 25össel vágni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.08.25 11:51

@rigolya: Két hónapot simán megélne.

"A 0,25%-os csökkentést pedig nem nevezném alacsonyabb szintnek."

Aki a kicsit nem becsüli, ez is valami, ha ezután le kell állni vele, akkor se 7% lesz egy év múlva, hanem 6,75%, egy éves távlatban ez is valami, ha pedig vissza kell fordítani, akkor sem 7,5% lesz, hanem 7, vagy 7,25%... :-).

Amúgy egyszer el kell kezdeni a kamatcsökkentést, a piacok tesztelésére mindenképpen jó lenne egy 25 bázispontos vágás, ha már ennyire beárazták. Tudom ismétlen magam, de keresve sem találni jobb időpontot. A hosszú oldali állampapírok a tavaly ilyenkori szinteken vannak. Ott nagyon már nem fog esni...A forint szintén az egy évvel ezelőtti szinteken jár. Még egyszer kérdem. Mit akarunk még ennél jobbat a jelenlegi környezetben ?!

Ha a csökkenő inflációra várnak, akkor itt már választásokig nem lesz kamatcsökkentés. Mondom a tranzakciós adó életbe lépése után jó esélyel felejtős...

Ráadásul a 7%os szint sem elég az infláció féken tartásáhz mint látszik, az ütem egyre gyorsul, ahogy egyre mélyebben süllyedünk a stagflációba.

-------

Ha a tesztelés sikeres (mondjuk egy 4:3 arányú kamatcsökkentés), mert nem gyengül be a forint nagyon (>290) a következő kamatdöntésig, és nem szállnak el az állampapírhozamok (3 hónapos >7,25), akkor már megérte, ha pedig nagyon sikeres valami csoda folytán egy hónap múlva ( forint tartósan
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.08.25 11:51

@ingyen:
De szemét ez a Viktor, a bank 1.5 -2 %-al alacsonyabb kamatot ad. Akkor mi is a hunyó
Különben mit vártál? Az államadósságot el kell inflálni, köszönd az mszp-nek.
Az eurozónában is ez fog történni, különben spanyolok és görög csőd. Márpedig az eurozónát elhagyni nem lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.08.25 11:39

@rigolya:
Nyilván, ha csökkentenek attól nem alacsonyabb lesz, hanem magasabb.

Én már nem csodálkozok, hogy a baloldal csak hit alapon dönt. Számokkal nincsenek tisztában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html