BUX
37837

Érik a kormányellenes tüntetés - országossá válhat az akció

Hétfőn tizenhat szakszervezet jelezte, hogy csatlakozik a december 4-ére tervezett demonstrációhoz, amelyen az szja-csökkentéshez kapcsolódó intézkedések, a 98 százalékos különadó és a magánnyugdíjpénztári vagyon lenyúlása ellen tiltakoznak.

MTI-Eco, 2010. november 29. hétfő, 11:17

Az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumot alkotó 16 szakszervezet is részt vesz a szombatra meghirdetett szakszervezeti demonstráción, hogy kifejezze tiltakozását a kormány "munkavállalókat sújtó intézkedései ellen, közöttük az szja-csökkentéshez kapcsolódó intézkedések, a 98 százalékos különadó és a magány-nyugdíjpénztári vagyon lenyúlása ellen - jelentette be Székely Tamás, a vegyipari ágazati szakszervezet elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az intézkedéssorozat Székely Tamás szerint láthatóan gyengíti a forintot, így csökkenti a belső keresletet, hiszen a devizahitelesek terheit növeli.

Székely hangsúlyozta: a december 4-ei demonstráció az első állomása lesz a szakszervezeti tiltakozó akcióknak, vidéken és Budapesten is terveznek további akciókat. Ezen túl a fórum Alkotmánybírósághoz fordul, próbapereket indít, ha kell népszavazást kezdeményez és nem zárja ki a sztrájk lehetőségét sem - tette hozzá Szilágyi József, a villamosipari szakszervezet elnöke.

A szombati fővárosi tüntetést a Szakszervezetek Demonstrációs Bizottsága kezdte el szervezni - a testületet a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma hozta létre, később pedig csatlakoztak a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és tagszervezetei, valamint az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és tagszervezetei is.

A demonstráción az érdekképviseletek tiltakozni fognak, amiért az elmúlt hónapokban "a társadalom jelentős részét hátrányosan érintő törvénykezési gyakorlat folyt, és a már megszületett törvények és a benyújtott, döntésre váró jogszabálytervezetek többsége sérti a jogbiztonságot, veszélyezteti a munkavállalók érdekeit".

Tiltakoznak továbbá, mert "a 2011. évi költségvetési törvénytervezet, az adóváltozások a munkavállalók jelentős része számára reálbércsökkenést fog eredményezni. Ezek az intézkedések ismét a kis keresetű munkavállalókat sújtják, miközben a feketegazdaság tovább virágzik" - mutatnak rá. Tiltakoznak azért is, mert az érdekegyeztetés látványos kiiktatása, formálissá tételének szándéka mára bizonyossá vált: "megint nélkülünk döntenek rólunk". Elutasítják továbbá, hogy a kormány a tizenhárom év alatt összegyűjtött magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat három év alatt más célokra akarja elkölteni, és elfogadhatatlannak tartják, hogy közszféra-ellenes hangulatot teremt a mindenkori politika".