Érik a minisztercsere a kormányban

Újra terjed a minisztercseréről szóló belső pletyka, Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vezetője kerülhet a Külügyminisztérium élére - értesült az Index. Nincs végleges döntés a jegybankelnökségről, de Matolcsy György állítólag teljes erővel készülődik a munkahelyváltásra.
Index.hu, 2013. január 2. szerda, 08:58
Fotó: Napi.hu

Több kormányzati tisztviselő és fideszes politikus is beszámolt az Indexnek arról, hogy az utóbbi hetekben újra előkerült az a régi pletyka, hogy Orbán Viktor kormányfő személyi változtatásokat tervez a Martonyi János vezette Külügyminisztérium élén. A miniszterelnök ugyanis időről időre megpendíti Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek a lehetőséget, hogy a külügyben is megcsinálhatná azokat a szükséges átalakításokat, amelyeket a közigazgatásban az elmúlt két évben levezényelt, és bár Navracsics mindig elhárítja a felkínált lehetőséget, Orbáné a döntés joga. A tárcák között a külügy az egyetlen, amelynek tevékenységét a kormányhoz közel álló sajtó is hosszú ideje kritizálja. Martonyi távozásáról, illetve Navracsics lehetséges külügyminiszteri kinevezéséről korábban már több lapinformáció megjelent.

A miniszterelnök májusban hozzányúlt a kormányzati struktúrához, változtatásai azonban nem érintették KIM-et. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma élén Balog Zoltán váltotta Réthelyi Miklóst, a Miniszterelnökség vezetését pedig Varga Mihálytól Lázár János, a Fidesz korábbi frakcióvezetője vette át. Lázár irányításával jelentősen megerősödött a kormányfő hivatala: a Miniszterelnökséghez kerültek a külgazdasági kapcsolatok, az uniós források elosztásának felügyelete, valamint a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatal is. Varga az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter lett, a Fidesz-frakció élére pedig Rogán Antal került.

Ki lesz a jegybankelnök?

Kormányzati források szerint azonban jövőre a Külügyminisztérium mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) élén is elképzelhető változás. Ennek oka, hogy a fideszes politikusok szerint Matolcsy Györgynek van a legnagyobb esélye arra, hogy márciusban Simor Andrást váltsa a jegybank élén. Matolcsy az utóbbi hetekben már csapatépítésbe kezdett, hogy kedvező döntés esetén a számára megfelelő emberekkel foglalhassa el az MNB irányító posztjait - értesült az Index.

Kormányzati találgatások szerint Matolcsy távozása esetén elképzelhető, hogy Varga Mihály IMF-ügyi miniszter kerülhet az NGM élére, de vannak, akik szerint Csák János, a Mol elnöke és a Westel egykori elnöke, jelenlegi londoni nagykövet, illetve Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is szóba jöhet, mint lehetséges utód. Hivatalos döntés azonban még nem született az ügyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.01.02 18:37

Aggodalomra ad okot, hogy Matolcsy éppen csak a szájára vette az MNB nevet és 8 Forinttal drágult az EURÓ.
Ha így folytatják félő, hogy a befektetők előbb elkezdenek megszabadulni a papírjainktól minthogy a díszes társaság befejezné a visszaállamosítását.
Haragos lesz Simicska ha nem lesz teljes a paletta!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.02 17:08

@Zsint1: Biztos nagy hozammal kecsegtet a sok stadion építése, az évi 100 mrd-s adókedvezmény a látványsportágakra, vagy a 2,3 mrd EU-s pénz elköltése Debrecen főutcájára...

Viszont a gazdagabbak, nagyobb jövedelműek orbániától megkapnak évi 500 mrd-nyi (a GDP 2%-a!) ajándékot. Amiből végtörlesztettek, vehettek sok-sok állampapírt, biztosítást, ingatlant... s nyithattak sok nyugati bankszámlát.

Szóval megalapozták orbániát anyagilag is a következő 20-50 évre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsint1, 2013.01.02 16:59

@rigolya: És Merkel után Baroso is megmondta, 3,8% GDP arányos hiány és punktum. Az érvelésben benne volt, hogy akinek ekkora adósság szolgálata van, az hiánnyal ne szórakozzon. (De, ezt már egy Kahn nevű ember is elmondta O-nak, még mint ellenzéki vezérnek, örültek is a fideszben, amikor egy szoknyán megcsúszott...)Szóval gond van, mert a rossz állami költségszerkezet nem változott, sőt,még rátettünk egy lapáttal, az EU pénzeke leszívása ezerrel megy, de valami "közgépesítés" miatt kell költeni belőle 25%-t, ami drága. A z összes befektető, akitől a magyar munkahelyek 50%-a függ,(beszállítói láncolatok, infrastruktúra és szolgáltatási környezet biztosítás)nos azokat jól megrugdaljuk, és ettől nem mosolyognak, a bankokat pedig lefejtük, amitől szintén nem mosolyognak,és meg nem kötöm le a kis pénzecskémet, mert a kamatot elviszi a tranzakciós adó, meg a kamat adó. Hogy aztán milyen megtakarításból, ki mit tud kezdeni, az már egy jó kérdés..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsint1, 2013.01.02 16:48

@USE: Hát, BUÉK Neked, Te Boldogtalan... 10 év múlva, Te is az a magyarázkodó vakaródzó leszel aki minden mondatát majd azzal kezdi "soha semmilyen pártnak...". 2/3 nagy felelősség, meg nagy lehetőség. De a demokrácia nem az erő művészete, hanem az erőforrás teremtéséé. Ha érdekel a történelem, mindig akkor "találták fel" a demokráciát, amikor a társadalom legjobb erőforrásait akarták felszabadítani. A diktatúra rövidtávon maximumot tud kicsikarni, de ezzel meg is öli a fejlődést. Nekünk most fejlődésre van szükségünk,ésbelső erőforrásokra, amit nem elvesznek, hanem magunk szabadítjuk fel, és aknázzuk ki magunkból. belátom ez nagyon bonyolult dolog, megérteni egy olvasatra nem megy. Az, hogy Matolcsyt tanítani fogják, az teljesen biztos, de szerintem ezt szintén 10 év múlva nézzük meg. Bokrost már tanítják, és mint a korszerű társadalom fejlesztés közgazdasági guruját. Mellesleg a horvátok jól meg is fizették, a többiről nem tudom pontosan. Szóval USE: ébresztő!!! A zsidózást, cigányozást meg sürgősen hagyd abba, még burkolt formában is. Ettől függetlenül, állampolgár társam, remélem virilista vagy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.02 16:23

@USE: Mintha lettek volna tárgyalások az EU-val 2010 folyamán... Akkor akart az unortodox 2/3 7%-os hiányt elérni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html