Erőn fölüli vállalásokat tett Magyarország?

A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta az Európai Bizottságnak az Európa 2020 Stratégia magyar vállalásait tartalmazó előzetes Nemzeti Intézkedési Tervet (NIT). A tárca szerint a meghozandó intézkedésekkel a gazdasági növekedés a következő két évi 3-3,5 százalék körüli szintről 5 százalékra, majd afölé emelkedhet.
NAPI, 2010. november 12. péntek, 15:03
Fotó:

A beterjesztést követően a tárca széleskörű konzultációt indít, melynek célja a végleges Nemzeti Intézkedési Terv egyes pontjainak társadalmi szintű megvitatása.

Magyarország az Európa 2020 Stratégia kiemelt céljainak eléréséhez nemzeti vállalásként a következő számszerű célkitűzések teljesítését vállalja 2020-ig:

1. A 20-64 év közötti népességre vonatkozó foglalkoztatási ráta 75 százalékra emelése, vagyis az uniós szintű céllal való teljes konvergencia.

2. A kutatás-fejlesztési ráfordítások szintje a bruttó hazai termék 1,8 százalékára nő.

3. A megújuló energiaforrások részaránya az energiafelhasználáson belül 14,6 százalékra nő, a teljes energiamegtakarítás-vállalás 10 százalék, az üvegházhatású gázok kibocsátása a 2005. évi szinthez képest legfeljebb 10 százalékkal nő.

4. A felsőfokú vagy annak megfelelő végzettséggel rendelkezők aránya a 30-34 éves népességen belül 30,3 százalékra nő, az oktatásban, képzésben nem részesülő, legfeljebb alsó középfokú végzettséggel rendelkezők aránya a 18-24 éves népességen belül 10 százalékra csökken.

5. A szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élő népesség aránya 5 százalékponttal csökken.

Az Európa 2020 Stratégia végrehajtásához Magyarország saját adottságait és prioritásait tükröző nemzeti intézkedések teljesítésével kíván hozzájárulni - közölte a tárca. A foglalkoztatás bővítése, amely a magyar kormány gazdaságpolitikájának elsőszámú prioritása, az Európa 2020 Stratégia végrehajtását megalapozó Nemzeti Intézkedési Tervben is Magyarország legfontosabb vállalásaként jelenik meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a Nemzeti Intézkedési Terv elfogadását követően egy kormányzati intézkedéssorozat veszi kezdetét, hogy az ország teljesíteni tudja a NIT-ben vállalt kötelezettségeit az évtized végére. A tárca szerint az intézkedések, illetve azok gazdaságra gyakorolt hatásai gyökeresen átalakítják majd a makrogazdasági alappályát, melynek alapja az egymillió új munkahely megteremtése tíz év alatt. A kormány azzal számol, hogy az egymillió új munkahelyből 400 ezer 2015-ig teljesül.

A vállalkozások a kilátások javulásával növelik beruházásaikat, melyet kiegészít az EU-források növekvő és hatékonyabb felhasználása. A meghozandó intézkedéseknek köszönhetően a gazdasági növekedés folyamatosan emelkedhet: a következő két évi 3-3,5 százalék körüli szintről 5 százalékra, majd afölé - állítja az NGM. A nominális GDP 2015-re közel 3000 milliárd forinttal (7,5 százalékkal) meghaladhatja az alappálya szintjét - tették hozzá.

A végleges Nemzeti Intézkedési Tervet - a társadalmi konzultációkat követően - 2011 áprilisában nyújtják be. Az előzetes Nemzeti Intézkedési Terv megtalálható a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján a Kulisszatitkok alatt (http://ngm.gov.hu/sajtoszoba/kulisszatitkok/nit_2020.html).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2010.11.15 12:28

gyerekek, annyira feldobott a hir, hogy én pedig megigértem az asszonynak, hogy 2020-ban naponta nyolcszor szeretkezünk!
hol lesznek ezek a látnokok, nem tiz, de akár 4 év múlva? kin lehetne számonkérni majd ezeket az igéreteket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html