Erős jelzés a kormánynak - őket már elvesztette Magyarország

A Nagy-Britanniában, főként Londonban élő magyarok többsége inkább maradna - derül ki egy friss kutatásból. A válaszolók leginkább gazdasági okokból költöztek a szigetországba, többnyire az elmúlt négyben. Szinte mindegyikük jobbnak értékeli jelenlegi helyzetét, mint amilyen Magyarországon volt, és a hazatérést is csak kevesen fontolgatják.
Napi.hu, 2014. június 5. csütörtök, 19:06
Fotó: Reuters

A kérdőívre válaszolók közel kétharmada (65,1 százalék) 2010 után költözött Nagy-Britanniába, a legtöbben 2012-ben érkeztek - derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete által (MTA TK KI) végzett kutatás, amelyet az intézet a Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkotóival együttműködésben készített. A kutatók szerint a 2004-es EU csatlakozás előtti években érkezettek nincsenek számottevő arányban a mintában.

A Nagy-Britanniába költözés okaként egyértelműen a munkavállalás a legfontosabb: a válaszolók több mint háromnegyede (77,8 százalék) dolgozni ment, közel fele-fele arányban vannak köztük olyanok, akik konkrét munkaajánlatra érkeztek, és olyanok, akik csak a kiutazásuk után kezdtek el munkát keresni. A megkérdezettek egytizede (9,9 százalék) párját (házas- vagy élettársát) követve érkezett, a többiek vagy tanulni (7,2 százalék) vagy konkrét cél nélkül, "szerencsét próbálni" (5,1 százalék) mentek.

Forrás: Menjek/Maradjak, MTA TK

A migrációs döntések ritkán vezethetők vissza egyetlen tényezőre, általában okok és célok bonyolult szövevényében alakul ki az elhatározás, hogy valaki hosszabb vagy rövidebb időt külföldön töltsön - állapítják meg a kutatók.

Miért mentek el?

A megkérdezettek tíz - a kivándorlásról folytatott társadalmi diskurzusban gyakran hangoztatott - tényezővel kapcsolatosan nyilatkozhattak, hogy mennyire játszott fontos szerepet a Nagy-Britanniába költözésükben. Ezek az alábbiak voltak:

  • a magasabb életszínvonal Nagy-Britanniában,
  • jobb munkalehetőség Nagy-Britanniában,
  • a rossz gazdasági és politikai helyzet Magyarországon,
  • magyarországi hitelek finanszírozása,
  • vállalkozások finanszírozása,
  • a szakmai fejlődés
  • jobb továbbtanulási lehetőségek Nagy-Britanniában,
  • magánéleti problémák,
  • kíváncsiság, kalandvágy.
Már hatszázezren külföldön
Egy német cégalapítással foglalkozó szervezet összegzése szerint 580 ezer magyar ember dolgozott 2013 év végén más európai országokban. A kftkreator.hu becslése szerint idén szinte biztosan meghaladja a hatszázezret a hivatalosan is külföldön dolgozó és élő magyarok száma. Az Egyesült Királyság mellett Németországban és Ausztriában dolgozik a legtöbb magyar, a többi ország messze leszakadva követi a vezető hármast.
Erről bővebben itt olvashat.

Németországban 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest 26,3 százalékkal 135,6 ezer főre növekedett a külföldi állampolgárok adatbázisában (AZR) nyilvántartott magyar állampolgárok száma,
ez az egyik legnagyobb mértékű növekedés.  Erről bővebben itt olvashat.

A válaszadók több mint felénél volt fontos szempont a magasabb életszínvonal és jobb munkalehetőség Nagy-Britanniában, valamint a rossz gazdasági helyzet Magyarországon. A rossz politikai helyzet miatti távozást és a szakmai fejlődés lehetőségét kevesebben, de még számottevően említették.

A válaszolók valamivel több, mint fele egyébként felsőfokú vagy posztgraduális végzettségű (53,2 százalék), csupán egy százalékuk végzett nyolc általánost vagy kevesebbet, a középfokú végzettségűek a minta valamivel kevesebb, mint felét teszik ki. A felmérés nemek szerinti megoszlás tekintetében kiegyensúlyozott, a minta 49,2 százaléka nő, 50,8 százaléka férfi. A kérdőívet kitöltők közel háromnegyede (72,2 százalék) 25 és 40 év közötti, az átlagéletkor 33 év.

Kik mentek el?

A Magyarországról való elköltözést megelőzően a válaszadók többsége (70,1 százalék) teljes vagy részmunkaidőben dolgozott. A többiek nagyjából fele-fele arányban diákok voltak (16,1 százalék) illetve nem dolgoztak, vagy csak alkalmi munkából éltek (13,8 százalék). A felmérésből kiderült, hogy Nagy-Britanniában jelentősen változott a munkaerő-piaci helyzetük: jóval aktívabbak, jelenleg csupán egytizedüknek (9,5 százalék) nincs teljes vagy részmunkaidős állása, ők jellemzően tanulnak, kisebb részt alkalmi munkákat végeznek.

Magyarországra vissza? Kösz, nem!

A megkérdezettek elsöprő többsége elégedett jelenlegi helyzetével, különösen, ha a korábbi, magyarországi körülményekkel hasonlítja össze. Alig több mint egytizedük érzi úgy, hogy helyzete nem javult, vagy rosszabbodott amióta Nagy-Britanniában él. Ezzel összhangban az sem meglepő, hogy a megkérdezettek többsége nem tervezi a közeljövőben a visszatérést Magyarországra. Közel háromnegyedük (73,1 százalék) soha, vagy a következő öt évben biztosan nem térne vissza. Egyötödük (20,8 százalék) néhány év múlva hazatérne, és alig vannak olyanok (6,1 százalék), akik egy éven belül visszatérnének Magyarországra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2014.06.09 12:54

@kasszandra:


itt szinte mindenki keverék
de ez a legkevésbé sem látszik meg a magyar toleranciaszintjén, pedig kéne
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.09 12:53

@kasszandra:

ha tudnád nekem milyen diplomáim vannak...hehe...nem biztos, hogy a szakterületek mindig egymáshoz közel járnak :)
de ebben nincs semmi..és nem is igazán számít

de..le kell szögeznem, nem védtelek..eszemben sem volt, mert meg tudod te magad védeni (úgy értem, nem ilyenek, mint te, szorulnak védelemre)....csak elmondtam a véleményem, őszintén...
nem egyezünk...de ebből nincs probléma..

nemtom, hogy náci-e vagy..(szerintem náci csak német lehet, de ma semminek nem az az értelme, ami)
majd figyellek...
de való igaz, ma könnyen elreppennek bizonyos jelzők, mint akár náci, vagy kommunista (annyi komenista anno összesen nem volt, mint akikre ma rányomják ezt a bilogot..)

szóval ne köszönd, mert nem védtelek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasszandra, 2014.06.09 11:53

@zappara: Köszi a védelmet, de nincs szükség rá. Blama szerintem egy sokat olvasott ember, de nem is mindig ugyanaz az ember ír ezen a néven.
Alapból magyar tanárnak gondolnám, de a közgazdaságtanban is járatos. Ez a két dolog ritkán szokott együtt járni. Végre talált nyelvi hibát a beírásomban s mivel nem volt más mondandója, vagy nem akart mást mondani, ezért írt erről.
Nem fogok arról senkivel sem vitatkozni, hogy ki a magyar, vagy ki nem magyar, mert teljesen értermetlennek tartom. Pl. nekem bevándorlók is vannak az őseim között, na bumm, és akkor mi van? Bár sokszor nem értem, hogy miért jöttek el arról a napfényes helyről? De, még nem jártam utána. Ezért rám azt mondani, hogy náci lennék, ...hát röhelyes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.09 11:37

@Blama:

teljesen félrement a beszélgetés ..(sajnálom, hogy ebben oroszlánrészem volt)..szerintem hagyjuk ezt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.09 08:09

@wallaby: Csoda? Megtanítottak magyarul írni és olvasni. És megtanultam.

Nem úgy "magyarul", ahogyan maga.

De ezt már leírtam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html