Kedden reggel jelent meg egy írás a Politico hírportálon, amely szerint a mai Magyarországon "veszélyes tevékenységnek" számít egy független nem-kormányzati szervezet (NGO) működtetése. Írták ezt azután, hogy a kormány bejelentette a Stop Soros törvény megszavazását, amelyet már a választások előtt megígértek. A cikk szerint - amely a magyar demokratikus folyamatokra is kitér - a magyar kormány mentalitása veszélyes az EU egységére.

Ennek lényege, hogy az illegális migrációban résztvevő, azt támogató szervezeteket adatszolgáltatásra köteleznék, tevékenységükről a bíróság felé kellene vallaniuk. Emellett, a szervezeteknek 25 százalékos illetéket kellene fizetniük külföldi támogatásaik után, ha több pénzt kapnak Magyarországon kívülről, mint belföldről. A pénzt a NAV fogja beszedni. Ha nem teljesítik az elvárásokat a szervezetek, akkor az ügyészség lép fel, aki bírósághoz is fordulhat. Azóta azt is bejelentették, hogy a januárban felvetettnél szigorúbb változatot terjesztenek az Országgyűlés elé.

A civilszervezetek közül már többen felszólaltak a javaslat ellen. Valamint Soros György magyar származású amerikai milliárdos, a kormánykommunikáció fő ellenségképe azt is bejelentette, hogy az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítvány bezárja budapesti irodáját és Berlinbe költözik.

Kovács Zoltán válaszolt

A vádakkal ellentétben nem árt a demokráciának a külföldről finanszírozott civil szervezetekre vonatkozó magyarországi szabályozás szigorítása - hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányszóvivő a Politico honlapján megjelent pénteki olvasói levelében azt MTI szerint.

Kritizálta az eredeti írás szerzőjét, mondván az a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz tartozó European Policy Institute munkatársa, abban a tévedésben van, hogy "nélkülük és ideológiától vezérelt, Soros György által finanszírozott szervezeteik nélkül a civil társadalom megszűnik létezni".

"A civil társadalom azonban nem egyenlő a Nyílt Társadalom Alapítványok alatt működő NGO-k hálózatával. A magyarországi civil társadalom, amely több mint 60 ezer szervezetet foglal magában, jóval több ennél, és a Soros által pénzelt csoportok nélkül is jól van" - közölte a kormányszóvivő.

Majd kifejtette a magyar álláspontot a migrációról, amely a kormány szerint nemzetbiztonsági kérdés. Ezért az ezen az érzékeny területen aktív, külföldi finanszírozású csoportokra szigorúbb szabályoknak és átláthatósági követelményeknek kell vonatkozniuk. Ennek fényében úgy látja, téves kép az, hogy a Stop Soros törvényt olyan drákói intézkedésekként festik le, amelyek nyomán a rendőrség majd rajtaüthet a törvényt betartó szervezeteken.

Kovács Zoltán rámutatott, hogy miközben az Egyesült Államokban csaknem két éve arról szól a közbeszéd, hogy egy külföldi ország beavatkozott az elnökválasztásba, meglepő, hogy még vannak, akik megbotránkoznak azon, hogy bizonyos államokban szigorúbb szabályokat írnak elő azon csoportok számára, amelyek szinte kizárólag külföldi finanszírozásból végzik a politika befolyásolását célzó tevékenységüket.

Valamint a kormányszóvivő szerint a szerző állításával ellentétben Orbán Viktor kormányfő demokráciáról alkotott víziója egy egyértelmű és összefüggő elgondolásban gyökerezik, egy 21. századi kereszténydemokráciában, mely talán szemben áll a Nyílt Társadalom Alapítványok világnézetével, de azzal ellentétben széles választói támogatást tudhat maga mögött.

Kép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.